Dominio de Pingus

En framgångssaga

Peter Sisseck är ett av vinvärldens stora namn. Men namnet på Spaniens främsta kultvin är det faktiskt hans danska faster som ligger bakom. Det var hon som gav honom smeknamnet Pingus efter en dansk seriefigur när hon tröttnat på att blanda ihop honom med en annan Peter i släkten.

Efter en framgångsrik karriär i Bordeaux kom Peter Sisseck till Ribera del Duero i början av 1990-talet för att arbeta som vinmakare år Hacienda Monasterio. Han fängslades av vingårdarna i området med gamla vinstockar och drömde om att göra sitt eget vin. Han köpte den högt belägna vingården La Horra som var planterad med Tempranillostockar av ansenlig ålder och började arbetet med att plocka ut allt som gick av kraft ur de gamla rankorna genom hård beskärning och begränsat skördeuttag.

Resten är historia, som det brukar heta. Första årgången av Pingus – 1995 – slog ner som en bomb på den internationella vinmarknaden och när dåvarande vingurun nummer ett Robert Parker gav toppbetyg steg förväntningarna till kokpunkten. "Ett av de största och mest spännande viner jag någonsin provat", löd hans omdöme. Men den båt som skulle leverera succvinet till USA sjönk innan den nådde målet. 75 lådor Pingus 1995 försvann – de vilar fortfarande på havets botten - vilket naturligtvis fick priset på de få återstående buteljerna att rusa.

Pingus har fortsatt att vara en framgångssaga. Produktionen är sedan början av 2000-talet biodynamiskt certifierad och den extrema noggrannhet som Peter Sisseck ägnar sina viner har gjort honom till en förebild i vinvärlden. Ingenting lämnas åt slumpen och allt som kan påverka det färdiga vinet styr han med fast hand, in i minsta detalj. Och vinet kännetecknas fortfarande av den lysande kombinationen av utomvärldslig rikedom och extrem elegans.

Produktionen av andravinet Flor de Pingus är nästan tio gånger så stor och gör det möjligt för fler att njuta av Peter Sissecks extrema känsla för vin. PSI heter det allra senaste projektet där Sisseck letat rätt på riktigt gamla odlingar í trakterna kring La Horra och betalar odlarna premiumpris för druvorna mot att de lovar att inte dra upp de gamla vinstockarna.

Röda viner

Spanien