Rött vin: Masi Passo Doble

Masi Passo Doble 2016

 
 • Art. Nr:6156

 • Pris inkl. moms:99,00 kr

 • Storlek:750 ml

 • Förslutning:Naturkork

 • Varukategori:Röda viner

 • Sortiment:Systembolagets beställning

 • Producent:Masi

 • Information:Ett mycket lättdrucket vin med stadig smak snarare än elegans. Tekniken är samma appassimento-metod som Masi så framgångsrikt använd sedan 1964 med Campofiorin. Svårt att sia om nya viner men årgång 1999 var fortfarande vid åtta års ålder ett mycket piggt vin utan vilja att visa tecken på ålder. Minst tio år ska man kunna spara sin Passo Doble.

 • Vinets karaktär: Djupt mörkröd. Intensiv och sötmogen frukt mot plommon och malbecs lite burdusa fruktighet blandas med övermogna körsbär från corvina, över frukten ligger en tunn hinna av mjuk vanilj från nya franska fat. Smaken är rund och fruktig med bra balans mellan frukt, syra och tanniner.

 • Tillverkning: Dubbeljäst. Första jäsningen varade 15 dagar med skal i ståltank med en temperatur mellan 21-23 grader.

 • Lagring: 9 månader på franska ekbarriquer.

 • Passar till: En vid samling av rätter som de flesta kötträtter inkl vild fågel. Grönsaksröror med tomat, paprika och aubergine. De flesta ostar med ganska fyllig smak.

 • Alkoholhalt: 13,5 %

 • Totalsyra: 5,05 g/l

 • Restsocker: 2,3 g/l

Producenten

Masi

Masi är ett av Italiens mest ansedda vinföretag och en huvudaktör på den italienska vinmarknaden. Hjärtat i verksamheten är den ursprungliga vingården Vaio di Masi, i hjärtat av distriktet Valpolicella, som familjen Boscaini köpte i slutet av 1700-talet.

Idag omfattar Masi sjutton vingårdar i Valpolicella Classico-området, men man har också odlingar i Bardolino och Soave. Man producerar också vin åt ett antal odlare som äger berömda vingårdar. Hela verksamheten leds av den dynamiske Sandro Boscaini, eller Mr Amarone som han brukar kallas. Det är kanske just för sin Amarone Masi är mest känd. Amarone var ett vin som förde en anonym tillvaro framtill mitten av 1900-talet.  Det dracks i stort sett bara av odlarna själva som en vintervärmare. Att vinet som görs av druvor som fått torka över vintern blivit en internationell succé kan vi tacka Sandro Boscaini för. Hans far började buteljera vingårdsvinerna Mazzano och Campolongo di Torbe under egna etiketter på 1950-talet. När Sandro tog över företaget några år senare vara hans stora insats att han moderniserade vintypen och gjorde Amarone bättre lämpat att servera till mat.

Den första Amaronen som lanserades i Sverige 1994 var Masis Vaio Armaron. Idag producerar Masi fem varianter av Amarone, av vilka tre är vingårdsbetecknade.

Masi är ett mycket innovativt företag och skapade 1964 det nya vinet Campofiorin, som 2014 kom i sin femtionde årgång. Campofiorin var en helt ny vintyp på marknaden, en ripasso, alltså en Valpolicella som fick jäsa ytterligar en gång tillsammans med pressrester från Recioto och Amarone. Masi ägde en tid termen ripasso som varumärke. Idag är begreppet fritt och vin av mycket skiftande kvalitet säljs som ripasso. Masi avstår därför från begreppet i marknadsföringen av världssuccén Campofiorin.

Ständig teknisk utveckling har varit viktig för Masis framgångar, men grunden är stabilt densamma – satsningen på Venetos unika druvor Corvina, Molinara och Rondinella. Till dem kommer också Oseleta, en nästan utdöd lokal druva som Sandro Boscaini fann hos en liten odlare. Fyra rankor, mer än hundra år gamla, räddades och bildade grunden för nyplanteringar. Idag bidrar druvan till att öka komplexiteten i flera av Masis viner. Masi gör till och med en 100% Oseleta i Osar som är ett unikt vin med tanninstruktur som slår det mesta.


Länk till producentens sida
Argentina
URSPRUNG: Mendoza
VINGÅRDAR: Druvorna till detta vin kommer från Vigneti La Arboleda i Mendoza, västra Argentina. Vingården ligger på 950-1050 meter över havet.
JORDMÅN: Stenig, sandig och kalkrik
SKÖRD: Malbec skördades i början av mars. Man började plocka Corvina i början av april.
DRUVOR: Malbec 70 %, Corvina 30 %

VÄLKOMMEN TILL VINUNIC

Under mottot ”Kvalitet till varje pris” strävar vi efter att kunna erbjuda de bästa vinerna i varje prisklass. I vårt breda sortiment finns några av världens mest exklusiva viner, men även de mest köpta boxvinerna. Här finner du fakta om alla dessa viner och om producenterna bakom dem.


VINUNIC

 • Box 7471, 103 92 Stockholm
 • Besöksadress: Regeringsgatan 109, 111 39 Stockholm
 • Tel +46 (0)8-660 84 15
  Fax +46 (0)8-660 84 53

 

VI ÄR SOCIALA...
Club VinUnic FacebookClub VinUnic twitter

 KONTAKTA OSS


Kontakta oss

 

 

 
 

 

 


När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att vinunic.se använder cookies. Vad är cookies?