VinUnics konststipendium till Alfred Boman & Jakob Ojanen

Juryns motiveringar:
Alfred Boman odlar ett energiskt materialutforskande måleri som öppnar för referenser till såväl konstens som populärkulturens historia. Hans målningar är sensoriskt utmanande. De får inte bara ögat utan även känseln och balanssinnet att reagera. Som betraktare dras man in i växelverkan mellan utsparade partier och kraftiga överliggande former, mellan rymd och färgens materialitet. Färgen appliceras med ständigt nya tekniker och experiment. Målarfärger av olika slag pressas genom duk och andra material, appliceras som avtryck, bryter sig och blandas. Ibland är det skrämmande, ibland är det skimrande vackert, men alltid engagerande. Alfred Boman tilldelas årets Vinunic-pris för ett halsbrytande utforskande av det abstrakta måleriets möjligheter och former på allra högsta nivå.

Jakob Ojanen lyckas finna nya vägar och uttryck i måleriet. Det fotorealistiska och det abstrakta möts i stora dukar som på ett lekfullt sätt vittnar om de tekniker och processer med vilka de skapats - som smart-phonens appar eller etsning och andra grafiska tekniker. Här finns en upptäckarglädje över den mångfald möjligheter som står till buds när det gäller att skapa en bild. Ibland avlägsnas färg på ett sätt som gör dess frånvaro tydlig. 
Som betraktare blir man lätt förvirrad och förundrad över vad det är man egentligen ser - en målning eller en digital utskrift på duk? Det unika hantverket och den digitala tekniken; flytande färg bemästrat av en säker hand och en skärmbild av en mobil, samsas i dessa målningar. Undersökningarna av bildens materiella förutsättningar blir sin egen tematik. Den tusenåriga traditionen, helt uppdaterad!

stipendiater
 • Vintips från VinUnic i Cajsa Wargs middagslåda

  Cajsa Warg
  Bor du i Stockholmsområdet kan vi varmt rekommendera middagslådan för två personer hos Cajsa Warg. Du hämtar lådan i någon av deras två butiker på Söder eller St Eriksplan. Allt är färdigpackat i en låda ch du lägger sista handen vid måltiden. Det kan vara att grilla sparris, steka köttet, eller värma potatisen. I lådan ingår tydliga instruktioner och goda tips! Med varje låda följer ett vintips från VinUnic som passar till rätten.

  Läs mer »
 • VinUnic konststipendie
  VinUnics konststipendie utdelas till en bildkonstnär i början av sin karriär som stöd för förkovran och utveckling och utöver att bidra med stipendiesumman innebär stipendiet också att ett verk av konstnären köps in till VinUnics samling.

  Läs mer »

VÄLKOMMEN TILL VINUNIC

Under mottot ”Kvalitet till varje pris” strävar vi efter att kunna erbjuda de bästa vinerna i varje prisklass. I vårt breda sortiment finns några av världens mest exklusiva viner, men även de mest köpta boxvinerna. Här finner du fakta om alla dessa viner och om producenterna bakom dem.


VINUNIC

 • Box 7471, 103 92 Stockholm
 • Besöksadress: Regeringsgatan 109, 111 39 Stockholm
 • Tel +46 (0)8-660 84 15
  Fax +46 (0)8-660 84 53

 

VI ÄR SOCIALA...
Club VinUnic FacebookClub VinUnic twitter

 KONTAKTA OSS


Kontakta oss

 

 

 
 

 

 


När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att vinunic.se använder cookies. Vad är cookies?