Våra bästa vinkällartips

Ett vin behöver inte alla gånger vara dyrt för att vara lagringsdugligt. I tider då allt fler bygger vinkällare att fylla med välgjorda och lagringsdugliga viner, har vi ställt samman en folder på prisvärda viner som åldras med värdighet

- Du hittar den här till höger.

vinkallaren

Är du Guldmedlem erbjuder vi dig en privat visning av vår vinkällare - med möjlighet att beställa utvalda viner. 

Maila oss ditt intresse: gold@vinunic.se så bokar vi in en av våra sommelierer som guidar dig


Johan Magnusson VinUnic VinkällartipsVINKÄLLARPROFFSET JOHAN MAGNUSSON:

Lagra vin och öka din upplevelse!

Det sägs att 90 procent av allt vin som säljs på Systembolaget öppnas inom ett dygn. Det är en siffra som Johan Magnusson gärna bidrar till att minska. Det finns så mycket mer att få ut av sitt vindrickande om man satsar på att lagra sina buteljer. Låt oss slå fast ett par saker redan från början. Det är skillnad på källare och källare. Och det är skillnad på vin och vin. Man kan inte förvandla en Fiat till en Ferrari bara genom att vänta, förklarar Johan Magnusson i sin tredje bok i ämnet, ”Konsten att bygga en vinkällare”. Med andra ord blir ett enkelt vin som får vila på en hylla i köket något år, förmodligen inte en större njutning, snarare tvärtom. Men det betyder inte att man måste ha en slottskällare i gråsten eller viner med en prislapp som knäcker plånboken. Det finns medelvägar.

”RIKTIG” LAGRING

Du måste skilja på ”riktig” lagring och viner du sparar i ett kortare tidsperspektiv. Riktig lagring handlar om tre år eller längre och om viner som utvecklas långsamt och blir allt bättre över tid. Den sortens långlagring klarar du inte i en lägenhet, säger Johan Magnusson. Lägger man undan några av sina favoritviner i ett kortare perspektiv, letar man upp det svalaste och mörkaste ställe man kan hitta i lägenheten – ofta i en garderob. Där klarar sig vinerna i hyfsad prisklass, säg 100-200 kronor, ett par år men utvecklas snabbare än i en svalare källare. Dyrare viner och längre lagring, då är det ett bra vinskåp som gäller. – Gränsen för lagring av finare viner går vid 16-17 grader, är det varmare än så försvinner frukten och frukten vill man ha kvar, annars blir vinet platt och ointressant. De som bor i villa har oftast lättare att klara kraven. Ett avdelat hörn - gärna i norrläge– i en rejäl villakällare klarar ofta att hålla svalt och stabilt klimat, som inte bjuder på snabba temperaturväxlingar. Mörkt ska det också vara, för ljus är en verklig fiende, precis som vibrationer. Fukten går att hålla på bra nivå med så enkla medel som en hink vatten.

HYR IN DIG

Har man plats och råd kan man investera i alltfrån ordentlig isolering och utrustning som styr temperatur och luftfuktighet upp till flotta källare med plats för provning. För den som är beredd att satsa så mycket, kan Johans bok varmt rekommenderas, där finns massor med handfasta råd och härlig inspiration. Ett alternativ till korttidslagring i hemmet är helt enkelt att hyra in vinerna någonstans där de har bättre förutsättningar att åldras med behag. I övre änden av prisskalan finns den typ av avancerad och säker lagring som Magnusson Fine Wine erbjuder, men ge dig ut på nätet och leta. Det blir allt vanligare att vinklubbar, bostadsrättsföreningar och kommersiella företag erbjuder lagring under goda förhållanden för en rimlig kostnad. En lösning kan vara att höra sig för hos vänner med en bra källare, eller att gå samman och ordna förvaringen. Glöm inte försäkringen, de flesta försäkringsbolag kan erbjuda en bra tilläggsförsäkring till den vanliga hemförsäkringen.

”RIKTIGT” VIN

Vilka viner som lämpar sig bäst för lagring kan man skriva mer än en bok om. I ”Konsten att bygga en vinkällare” sammanfattar Johan Magnusson det så här: För att ett vin ska vara lagringsbart måste det vara balanserat. Balansen i ett vin består av komponenterna koncentration, fruktsyra,tannin och alkohol. Befinner de sig på likvärdiga nivåer är vinet balanserat och har en fin framtid med lagringspotential. Ett bra tips är att fråga Systembolagetspersonal om råd, eller att fråga vinkunniga i din omgivning.

MISSA INGET DU GILLAR

Johan Magnusson kan hitta många anledningar att börja bygga upp en vinsamling. Ett bra skäl är att det finns en ändlig tillgång på buteljer. Man handlar och lagrar för att inte missa något man gillar. Vill man inte kompromissa med sin smak är det ett väldigt bra skäl. Har man en vinkällare ökar man sitt vinkunnande genom att följa ett vins utveckling. Och det finns en stor glädje i att planera sin källare och sina inköp!

Johans allra första viner köpte han på en resa till Berlin, efter studentexamen. När han sedan började arbeta i Bordeaux fick han med sig fina viner hem. – Dem förvarade jag hemma hos mina föräldrar, som efter ett tag lät bygga om en bastu de hade i villan till en vinkällare. Då anade han förmodligen inte vilken källare han skulle starta i Stockholm ett antal år senare. Men ambitionen att missionera för att dricka bättre har varit oförändrad hela tiden. – I Magnusson Fine Wine är utmaningen att uppmuntra våra kunder att verkligen dricka de fina viner de lagrar här, genom provningar och middagar med gästspelande kockar. Även om vissa viner fungerar som framgångsrika investeringsobjekt, är det trots allt bara en bråkdel som bara bryr sig om den aspekten. Målet för nästan alla våra kunder är att verkligen njuta av sina viner.

JOHANS BÄSTA TIPS

Fråga dig varför du vill lagra vin. Ha en plan klar för din vinsamling/vinkällare. Köp tillräckligt många flaskor, snåla inte! Du ska aldrig känna: det här kan jag inte dricka nu, det måste jag spara till ett bättre tillfälle.  Det tillfället kanske aldrig kommer. Läs på – det höjer njutningen. Kunskap ger ett stort mervärde när du njuter av vin. Tänk kombinationen mat-vin, men vänd gärna på det. Vi frågar oss ofta: Vilket vin passar till den här rätten? Tänk i stället: Jag vill dricka det här vinet, vilken mat ska jag servera för att få ut mesta möjliga avkombinationen? För en enkel källarbok. Många tror att det måste vara något avancerat, men det räcker att du för din egen räkning noterar när du drack vinet och hur du uppfattade det meddina egna ord. Extra roligt är det om du harfler flaskor av samma vin och följer hur detutvecklas över tid.Om du skulle rekommendera ett vin attfölja över några år, även för den som inte haralldeles perfekta lagringsförhållanden, vilket rekommenderar du?– Ta Masi Campofiorin, det är ett utmärkt exempel på ett bra vin som blir ännu bättre om det får ligga till sig något år eller två. Köp fler och se vad som händer under resans gång!

 • Vintips från VinUnic i Cajsa Wargs middagslåda

  Cajsa Warg
  Bor du i Stockholmsområdet kan vi varmt rekommendera middagslådan för två personer hos Cajsa Warg. Du hämtar lådan i någon av deras två butiker på Söder eller St Eriksplan. Allt är färdigpackat i en låda ch du lägger sista handen vid måltiden. Det kan vara att grilla sparris, steka köttet, eller värma potatisen. I lådan ingår tydliga instruktioner och goda tips! Med varje låda följer ett vintips från VinUnic som passar till rätten.

  Läs mer »
 • VinUnic konststipendie
  VinUnics konststipendie utdelas till en bildkonstnär i början av sin karriär som stöd för förkovran och utveckling och utöver att bidra med stipendiesumman innebär stipendiet också att ett verk av konstnären köps in till VinUnics samling.

  Läs mer »

VÄLKOMMEN TILL VINUNIC

Under mottot ”Kvalitet till varje pris” strävar vi efter att kunna erbjuda de bästa vinerna i varje prisklass. I vårt breda sortiment finns några av världens mest exklusiva viner, men även de mest köpta boxvinerna. Här finner du fakta om alla dessa viner och om producenterna bakom dem.


VINUNIC

 • Box 7471, 103 92 Stockholm
 • Besöksadress: Regeringsgatan 109, 111 39 Stockholm
 • Tel +46 (0)8-660 84 15
  Fax +46 (0)8-660 84 53

 

VI ÄR SOCIALA...
Club VinUnic FacebookClub VinUnic twitter

 KONTAKTA OSS


Kontakta oss

 

 

 
 

 

 


När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att vinunic.se använder cookies. Vad är cookies?