Borgogno Barbera d'Alba Superiore - Wineagency
Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Sök i sortimentet

Giacomo Borgogno

Firman grundades 1761 och är ett av de äldsta vinhusen i Piemonte. Med 20 hektar vingårdsmark i fem klassade cru-lägen, tillhör man de riktigt ansedda vinhusen. Borgogno är berömda för sina långlivade viner och är den enda producenten i Barolo som kan sälja viner med mer än femtio år på nacken.

I Piemonte i nordvästra Italien är druvan Nebbiolo ohotad kung. Av den skapas ett av världens stora viner, Barolo. Intensivt, koncentrerat och långlivat och av de flesta rankat som Italiens förnämsta vin. Förr tillhörde Borgogno de sk traditionalisterna som framställde extremt långlivade viner som krävde många års väntan på att drickas. Idag har man moderniserat processen något utan att göra avkall på kvaliteten, men flera års lagring på stora fat av slavonsk ek före buteljering är fortfarande en självklarhet.Vinerna är härligare än någonsin, även om de inte är ämnade att lagras ett halvsekel.

Borgogno har alltid tillhört eliten i Barolo. Exakt hundra år efter att firman grundades firade man att Italien enats som stat och utropats till kungadöme. Vinet som serverades vid den högtidliga lunchen i samband med tillkännagivandet var Borgognos Barolo!

Odlingarna omfattar 20 hektar i de fem klassade cru-lägena Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossate och San Pietro del Viole och vinerna är intensiva med doft av rosor, tryffel, violer, tjära, multna löv och plommon. Påfallande sträva som unga men makalösa när de fått några år på nacken.

Släktens mest berömde person är Cesare Borgogno, den yngste av fem syskon, som tog över ledningen 1920. Ett av hans genidrag var att spara 20 000 buteljer av varje årgång, en tradition man fortsatt att följa. Det gör att Borgogno idag har en av världens mest imponerande samlingar av historisk Barolo och att man är ensamma om att fortfarande kunna sälja viner av så klassiska årgångar som 1961.

http://www.borgogno.com/

 

Välkommen till The Wineagency
Den här hemsidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.
Genom att bekräfta att du är 25 år eller äldre godkänner du också att vi använder oss av cookies. Vad är cookies?