Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Sök i sortimentet

François Lurton Argentina

Efter dryga 25 år i vinvärldens topp är François Lurton ständigt aktuell. Att arbeta med vin var närmast självklart, med tanke på pappa André - en levande vinlegend. Med pionjäranda och hårt arbete har François gjort succé med viner från Argentina, Chile, Spanien och Frankrike.

Bröderna François och Jacques byggde upp vinkunnandet på varsitt håll men slog sig så småningom samman och verkade som flygande vinkonsulter några år innan de skaffade vingårdar i Sydamerika och Europa. 2007 skildes dera vägar och idag är François ensam ägare till vinimperiet.

Redan som flygande vinkonsult var François Lurton imponerad av odlingsförutsättningarna i det argentinska distriktet Mendoza och köpte mark. Idag förfogar han över 225 hektar, varav 200 är planterade med vinstockar.

När de första rankorna planterades ruskade lokalbefolkningen på huvudet, de trodde inte vin kunde växa i det öde och ökenliknande landskapet, men här stortrivdes den ursprungligen franska druvan Malbec alldeles utmärkt. I dag klassas den som Argentinas nationaldruva. Men här odlas även andra franska toppdruvor som bl a Cabernet Sauvignon och Chardonnay.

Att François Lurton blev allra först med att göra vin av Pinot Gris i Argentina, var en slump men är betecknande för den rätta pionjärandan. En beställd sändning Chardonnaysticklingar visade sig vara just Pinot Gris. Lika bra att prova, eller hur? Så rankorna kom i jorden och idag är Lurtons eleganta argentinska version av vinet en storsäljare!

De argentinska vinerna säljs under två etiketter. Ett rött och ett vitt går under prestigenamnet Gran Lurton. De övriga vinerna har samlingsnamnet Bodega Piedra Negra, som syftar på de svarta stenar på Andernas sluttningar som magasinerar solvärmen och mildrar de kyliga nätterna för vinrankorna.

Chacayes är ett "cru-vin" där druvorna hämtats från en enda vingård med just det namnet.

http://www.francoislurton.com/

 

Välkommen till The Wineagency
Den här hemsidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.
Genom att bekräfta att du är 25 år eller äldre godkänner du också att vi använder oss av cookies. Vad är cookies?