Barolo Bussia 2017

  • Ceretto
  • Italien, Piemonte, Barolo

959,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 1031913

Sortiment Restaurang

Totalsyra 5,7 g/l

Restsocker 0,4 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Karaktär

Vinet visar terroiren: kraftfullt och lent, med en lång eftersmak och fantastisk syra. Påminner om de stora klassiska vinerna som produceras från denna vingård. Jord, bitterapelsin och blå blommor. Ett smakrikt vin med stor kropp och djup. Charmigt när det är ungt och tack vare de raffinerade tanninerna har vinet lång lagringspotential.

Tillverkning

Spontanjäsning i ståltank med pigeage. Pågår ca 15 dagar, temperaturen varierar beroende på jäsningen. Sedan 10-15 dagars skalmaceration.

Lagring

Efter malolaktiska jäsningen flyttas vinet till franska 300L fat för 12 månaders lagring. Sedan följer ytterligare 24 månaders lagring men i större 25hl botti, som är av äldre ek. Avslutningsvis ungefär 12 månader i flaska.

Passar till

Serveras som bäst vid 16 grader till traditionell, elegant norditaliensk mat såsom buljongkokt polenta, risotto med parmesan, raguer av olika slag eller pasta med tryffel från Alba. Men även tuffare mat med köttprotein.

Information

År 2015 var den första årgången som producerades under namnet Ceretto. Endast ca 3000 flaskor produceras varje år.

Recensioner

Ceretto does a great job with this Bussia in a hot and challenging vintage. The 2017 Barolo Bussia is polished and nicely contoured with a sharp and well-focused quality of fruit with wild cherry and dark plum. Nebbiolo characteristics of licorice, tarry smoke and crushed flowers also play heavily into the character of this rich and well-concentrated wine.

Wine Advocate 95p