Välkommen till Vingruppen i Norden!
Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att webbplatsen använder cookies.
Sortiment Restaurang
Förslutning Naturkork
Alkoholhalt 14,5 %
Röda viner
Elegant inbjudande doft av mörka bär, halon, kryddor, fat och någon blommighet. Den mindre delen viognier ger ett fint lyft och bidrar till ett välbalanserat vin. Smakrik, med fin struktur, sammetslena tanniner och en uppfriskande syra.
Hälften av druvorna avstjälkas innan de pressas skonsamt och musten får jäsa efter 2-3 dagars kallmacerering. Jäsningen sker naturligt på stora ekfat under 2–3 veckor.
Vinet har lagrats 24 månader i en kombination av ekfat om 228 och 550 liter. 15% var nya ekfat. Vinet är buteljerat utan klarning eller filtrering. Vinet är ännu ungt och vinner på lagring.
Serveras vid 16-18°C till smakrika kötträtter. Om vinet drickes ungt bör det dekanteras i karaff i god tid före servering.
Xavier Gérard ett relativt nytt tillskott i Norra Rhône och började buteljera under eget namn 2013 då han tog över sin familjs odlingar. Xavier har redan blivit en producent att hålla ögonen på vilket märks internationellt där hans viner fått en stor skara följare. Idag förfogar Xavier över cirka 9 hektar fördelat över Côte-Rôtie, Condrieu och Saint Joseph, odlingen är ekologisk men inte certifierad. Stilen är elegant, nästan burgundisk men med ursprungets kraft alltid tydligt genomskinande i vinerna. Totalt gör Xavier mellan 5 – 8 viner per årgång beroende skördens storlek och kvalité. Kronan på verket är den vingårdsbetecknade La Landonne som det endast görs om två fat, ett vin med enorm koncentration och lagringspotential.
A blend of four lieux-dits (mainly Le Mollard, but also La Brosse, Fontgeant and La Landonne) that incorporates 3% to 4% Viognier, Gérard's 2019 Cote Rotie delivers tart raspberry fruit, but it balances that with a medium to full-bodied palate, a rich, silky feel and a nicely concentrated, somewhat tannic finish. Give it a couple of years in the cellar and drink it over the next decade or more. Drink Date 2023 - 2035