Albia Rosé 2022

  • Ricasoli
  • Italien, Toscana

116,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 2248

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 5 g/l

Restsocker 2 g/l

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 13,0 %

Roséviner

Vegan

Karaktär

Färgen är svagt rosa och kristallklar, doften medelstor och både bärig och blommig i en charmerande och påfallande elegant stil. Smaken är lätt, lent texturerad och frisk med en utsökt fruktighet som drar åt röda bär, helt torr och med en angenämt fruktig och elegant eftersmak.

Tillverkning

Direkt efter skörd avstjälkas druvorna, de krossas lätt och skalen får sedan vid låg temperatur ligga och laka ur doft- och smakämnen samt lite färg i druvmusten. Den vackert blekrosa musten jäses sedan svalt vid 12-16 grader i ståltankar under tre veckors tid, varefter vinet dras över i rena tankar för att lagras under tre månader. Det buteljeras sedan ungt.

Passar till

I Sverige dricker vi nästan allt rosévin på sommaren, men rosé kan man dricka året om. Det är ett utmärkt aperitifvin, men det passar också bra som sällskapsdryck till lite charkuterier och ostar, men även till lagade maträtter. Lite lättare rätter av både vit och röd fisk passar bra, liksom till kokta eller halstrade skaldjur. Det är en klassisk stil till lättare fisk- och skaldjurssoppor, gärna med inslag av tomat eller saffran, och passar även till sallader och grönsaksrätter. Servera det vid 12-14 grader.

Recensioner

Albia kommer från det klassiska och skickliga vinhuset Ricasoli i Chianti Classico. Här kombineras sangiovese med 20 procent merlot och formar ett livfullt vin med trivsamt bett, skön kraft och rökig mineral. Stilen är rödkrispig á la sangiovese, full av energi och skärpa. Kan stoppas undan ett år eller fler.

Sofia Ander, DinVinguide.se
27 april, 2023