Condrieu Terasses De L'Empire 2020

  • Domaine George Vernay
  • Frankrike, Rhône

649,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 1032045

Sortiment Restaurang

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Karaktär

Frisk aromatisk frukt, koncentration och läskande avslut med kittlande mineralitet. Ett elegant vin med smak av vita persikor, aprikoskärnor och mandel. Vinet har en stor charm, finess och avslutas med en friskhet och lång eftersmak.

Tillverkning

Druvorna plockas för hand, sorteras noggrant och pressas försiktigt i hela klasar under omkring 2h, därefter får musten vila svalt i 24 timmar innan den med gravitation förs över på 20hl stora gamla fat. Christine använder enbart naturlig jäst och vill låta sina vinerna vara i fred så mycket som möjligt under sin elevage, vinet får vila på den fina jästfällningen i 10 månader innan buteljering. Christine använder minimalt med svavel och filtrerar eller klarnar inte sina viner.

Lagring

Vinet har lagrats i 20hl stora, gamla fat i 10 månader.

Passar till

Fisk- och skaldjursrätter eller till ljusare kött så som fågel med lättare grönsaker och örter eller till ostar. Servera kring 12-14 °C.

Information

Georges Vernay är en producent tätt förknippad med både skapandet, bevarandet och utvecklingen av Condrieu. Francis Vernay satte första spadtaget för egendomen och planterade Coteau de Vernon redan 1936-38. 1953 tog hans son Georges Vernay över de fina ägorna. Med stor övertygelse om druvan Viogniers- och de branta granitsluttningarna i Condrieus storhet, räddade och återplanterade han flertalet vingårdar som varit övergivna sedan andra världskriget. Hans insats var avgörande i att rädda appellationen Condrieu från att försvinna helt och fram till hans bortgång 2017 kallades han påven av Condrieu och idag bär torget mitt i byn hans namn. Vidare togs stafettpinnen över av Georges dotter Christine Vernay 1996, hon förde in egendomen i en ny tid genom att utvidga ägorna och addera Côte-Rôtie samt nyligen även Saint-Joseph. Hon har även ställt om all odling till ekologisk med certifiering från 2019 men jobbar även efter biodynamiska principer. Med varsam hand skapar hon eleganta, täta och energiska viner som tillhör de absolut främsta i sin klass, både vad gäller vitt och rött, vilket hennes erkännande världen över samt ett antal hundrapoängare är en tydlig indikation på. Sedan 2020 arbetar Christine sida vid sida med sin dotter Emma som med samma dedikation som Christine är redo att fortsätta det stora arbetet.