Domaine Cristia Châteauneuf-du-Pape Renaissance 2019

  • Domaine de Cristia
  • Frankrike, Châteauneuf-du-Pape

569,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 1026958

Sortiment Restaurang

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 15,0 %

Röda viner

Ekologiskt

Karaktär

Domaine Cristia Châteauneuf-du-Pape Renaissance har en nyanserad doft med inslag av av torkade jordgubbar och mörka frukter, moreller, kaffe, lakrits och en fläkt av läder. Smaken är rik, lång och nyanserad med toner av mörk frukt, svartpeppar, fat, kryddor och lakrits.

Tillverkning

Druvorna kommer från en jordmån som är sandig lerjord och Grenachestockarna är 110 år gamla och Mourvèdre stockarna 55 år. Vinet lagras i ekfat under 24 månader.

Lagring

Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras och utvecklas 2-5 år

Passar till

Till kraftiga anrättningar på kött och fågel, där det gärna får finnas feta eller krämiga komponenter.

Information

Egendomen grundades i Courthézon för 70 år sedan av Etienne Grangeon och bestod till en början av 2 hektar med druvsorten Grenache. Egendomen utvecklades och expanderade kraftigt under 60-talet då sonen Alain blev en drivande kraft. Det är fortfarande en genuint familjeföretag och 1999 anslöt Alains söner Baptiste och Dominique till företaget. Familjen äger två vingårdar i Châteauneuf-du-Pape vid namn Cristia och La Rouquette. Vad det gäller de röda vinerna selekteras druvorna noggrant och avstjälkas innan cirka tre veckors jäsning och macerering i betongtankar. Chateauneuf-du-Pape vinerna lagras i betong samt i ekfat. Côte du Rhône och IGP vinerna lagras främst i betongtankar för att framhäva fruktighet och druvornas karaktär.