Domaine Cristia Vacqueyras 2019

  • Domaine de Cristia
  • Frankrike, Rhône

179,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 1022549

Sortiment Restaurang

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Ekologiskt

Karaktär

Doften i Cristia Vacqueyras är stor och uttrycksfull med inslag av mörka frukter, moreller, blå plommon, torkade jordgubbar och en härlig kryddighet som paras med toner av skogsbacke. Vinet är smakrikt med ganska stadiga men mogna tanniner. Det har en bra smaklängd med inslag av mörka bär och exotiska kryddor.

Tillverkning

Detta ekologiska vin kommer från inköpta druvor från Vacqueyras. Stockarna är 40 år gamla och vinerna avstjälkas innan jäsning och lagras i betongtankar under 15 månader.

Lagring

Utmärkt att avnjuta idag men kan även lagras och utvecklas under 2-4 år.

Passar till

Att avnjuta till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt till utvalda ostar.

Information

Egendomen grundades i Courthézon för 70 år sedan av Etienne Grangeon och bestod till en början av 2 hektar med druvsorten Grenache. Egendomen utvecklades och expanderade kraftigt under 60-talet då sonen Alain blev en drivande kraft. Det är fortfarande en genuint familjeföretag och 1999 anslöt Alains söner Baptiste och Dominique till företaget. Familjen äger två vingårdar i Châteauneuf-du Pape vid namn Cristia och La Rouquette och ett flertal vingårdar som producerar Côte de Rhone viner vid byn Courthézon som ligger vid gränsen av appellationen Châteauneuf du Pape. Vad det gäller de röda vinerna selekteras druvorna nogrannt och avstjälkas innan cirka tre veckors jäsning och macerering i betongtankar. Chateauneuf-du-Pape vinerna lagras i betong samt i ekfat. Côte du Rhône och IGP vinerna lagras främst i betongtankar för att framhäva fruktighet och druvornas karaktär.