Manincor Eichhorn Pinot Bianco 2019

  • Manincor
  • Italien, Alto Adige

322,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 52025

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Vegan

Karaktär

Nyanserat och elegant vitt vin, med tonvikt på delikat äppelfrukt, vita blommor och balanserade, läskande syror i en mineraldriven finish.

Tillverkning

De handskördade druvorna avstjälkades och krossade, och därefter lämnades musten och skalen att macerera i 8 timmar innan pressning. Musten fördes därefter över på neutrala ekfat om mellan 1200 och 3000 liter, där alkoholjälsning, malolaktisk jäsning och slutlig lagring ägde rum. Endast den naturligt förekommande jästen användes.

Lagring

Vinet lagrades 9 månader på sin fina jästfällning i samma ekfat som alkoholjäsningen, innan slutlig buteljering gjordes i juni 2020.

Passar till

Spagetti med ångade hjärtmusslor, gräsig olivolja och färskhackad persilja

Information

Med 50 hektar dedikerade till odling av högkvalitativa druvor är Manincor den enskilt största vinproducenten i Alto Adige som endast vinifierar sin egen frukt. Domänen har en historia i regionen som sträcker sig mer än 400 år tillbaka i tiden och har sedan länge varit varit en högt eftertraktad källa för just sin druvproduktion, vilken fram till så sent som 1996 i princip uteslutande sålts till de lokala kooperativen. Sedan 1978 har dock Manincor ägts av adelssläkten Enzenberg, och drivs sedan 1991 av Michael och Sophie Goëss-Enzenberg. Fast beslutna att ta till vara på den egna produktion så började man vinifiera i egen källare 1996, och ett helt nytt vineri stod färdigt 2004. Michael är själv utbildad oenolog, och slog om odlingen mot ekologiskt och biodynamiskt i ett tidigt skede. I dagsläget är hela produktionen certifierad och biodiversiteten är ständigt i fokus för att säkra vingårdarnas och jordarnas hälsa. Det cirkulära tankesättet genomsyrar hela produktionen och man vill i största möjliga mån vara klimatneutrala och självförsörjande på energi, genom att exempelvis använda sig av tekniker som jordinsulation av vinkällaren och vindkraft för elektricitet. Man har även egna ekskogar, och en stor del av de ekfat som används i lagringen av vinerna kommer från dessa träd.