Blanc de Rosé 1er Cru Extra Brut NV

  • Champagne Geoffroy
  • Frankrike, Champagne

783,39 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 57573

Sortiment Systembolagets beställning

Restsocker 3 g/l

Alkoholhalt 12,5 %

Roséchampagne

Karaktär

Delikat och floralt vin med inslag av granatäpple, smultron och rosenblad. Munkänslan är elegant med fin mousse och tydlig mineralitet som samsas med en mycket pigg syra och toner av citruszest i ett långt och harmoniskt avslut.

Tillverkning

De handskördade druvorna pressades varsamt som hela klasar varefter de båda druvsorterna fick samjäsa med skalen i cirka 8 timmar, den så kallade saignée (blödnings)-metoden. Jäsningen ägde rum i öppna jäskar av trä och enbart den naturligt förekommande jästen användes. Vinet genomgick inte den malolaktiska jäsningen.

Lagring

Vinet lagrades 60 månader i flaska på sin jästfällning innan degorgering.

Passar till

Lätt ponzu-marinerad fisk som exempelvis hälleflundra eller tonfisk.

Information

”Om du inte är passionerad så kommer du inte att kunna göra speciellt bra champagne”. Detta säger Jean-Baptiste Geoffroy, femte generationens odlare och vinmakare och nuvarande ägare av Champagne Geoffroy. Domänen är belägen i Premier Cru-byn Cumières i Vallée de la Marne och därför är det naturligt med fokus på blå druvsorter, där den största arealen är dedikerad till pinot noir. Sammanlagt odlar man på 14 hektar och utöver Cumières, där de huvudsakliga vingårdarna ligger, så äger Geoffroy även ett litet antal vingårdslotter i närliggande Damery, Dizy och Hautvillers. Odlingen utförs enligt principen ”lutte raisonnée”, vilket innebär en strikt ekologisk hållning där inga kemiska eller syntetiska bekämpningsmedel eller gödsel används. Jean-Baptiste arbetar mycket med täckgrödor mellan raderna av rankor, dels för att hålla inne fukten i jordarna, dels för att främja närvaron av insekter och smådjur som hjälper till att hålla en naturlig balans i vingårdarna.