Granello 2017

  • Barone Ricasoli
  • Italien, Toscana

187,50 exkl. moms

  • 500 ml
  • Art.nr 74294

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 6,3 g/l

Restsocker 197,3 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 11,0 %

Söta viner

Karaktär

Doften är stor, väldigt ren och intensiv med läckra toner av söta tropiska frukter och med en fin känsla av torkade aprikoser och med en elegant blommig nyans. Tack vare torkningen av druvorna har vinet fått en fyllig och påfallande söt smak med samma intensiva fruktighet som i doften och med en frisk syra som skapar en utsökt balans i den långa och generösa smaken.

Tillverkning

Druvorna skördas vid full mognad och får sedan torka och koncentreras på ett svalt loft under 20 dagar. Tekniken kallas passito. Därefter pressas de och musten jäses i ståltankar under 25-30 dagar vid låga 12 grader för att lyfta fram den fina fruktigheten. Vinet mognar sedan i tankarna under ett par månader.

Passar till

Tack vare den tydliga sötman är det här ett riktigt bra dessertvin. Det passar utmärkt till desserter med stenfrukter och tropiska frukter, serverade med glass eller en bakade med en god sås, eller som tillagade som pajer. Ett inslag av nötter i desserten möter upp de torkade fruktnyanserna i vinet. Man kan också servera vinet till ljusa och mellanmörka chokladdesserter samt till äppeldesserter. Servera det vid cirka 10 grader. Vill man lagra vinet håller det i minst 10 år.

Information

Det här vinet är unikt för Toscana, ett tecken på innovationen hos Barone Ricasoli.