Griotte-Chambertin Grand Cru 2013

  • Lucien Le Moine
  • Frankrike, Bourgogne

2 051,10 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr LM1801

Sortiment Restaurang

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Tillverkning

Man har köpt vinet i 228 liter stora ekfat direkt efter jäsningen, som har skett med delvis hela druvklasar i små öppna tankar.

Lagring

Vinet har sedan mognat hos Lucien Le Moine i deras i svala källare under cirka 20 månader, vilket är mycket längre än vad en genomsnittlig röd bourgogne lagras. Detta för att vinet ska utveckla större komplexitet och även kunna buteljeras utan att klaras eller filtreras. Man gör normalt sett bara tre eller fyra fat om året av det här vinet, således 900 eller 1 200 flaskor.

Passar till

Maträtterna bör vara eleganta snarare än kraftiga, gärna av ljust kött eller fågel med klassisk tillagning med tillbehör av rödvinssås, en ljus Dijonsenapssås eller motsvarande ljus sås med smörstekt svamp. Viktigt är att undvika söta tillbehör, men väl smaksatta rotsaker fungerar utmärkt. Röd bourgogne matchar också många fiskrätter, särskilt stekt eller grillad frisk, och givetvis också vegetariska rätter med rotsaker, svamp och bönor. Bland ostar är det framför allt krämiga och milda komjölkostar samt hårdostar som fungera bäst. Servera vinet vid 16 grader i glas med vid kupa, gärna luftat i karaff en liten stund så att dofterna hinner blomma ut. Det är ett vin att njuta av direkt efter köp, men det har en god potential att utveckla större komplexitet rundas av med tio års lagring, eller mer.