Louis Roederer Cristal 2008

  • Louis Roederer
  • Frankrike, Champagne

1 729,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 71857

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 7,9 g/l

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Karaktär

I den intensiva doften finner man nyanser av citrus, gula frukter, lätt rostade mandlar, vit choklad och mineraler – men finessen ligger i att inga av dessa aromer får möjlighet att dominera över de andra utan hjälper var och en till att skapa en strålande enhet. I smaken bjuder den mogna frukten på ett öppningscrescendo byggt på komponenter som gula frukter, tryffel, rostat bröd och den för Cristal så typiska vaniljtonen. Strukturen är energifull och, men ändå harmonisk och elegant.

Lagring

20% av vinet har lagrats på ekfat. Ingen malolaktisk jäsning. Cristal -08 har legat 8 år på sin egen jästfällning innan det har fått mogna ytterligare 8 månader på flaska efter degorgering..

Passar till

Serveras vid ca 10°C som aperitif, till fisk- och skaldjursrätter, kaviar, lax- och löjrom eller rätter av ljust kött.

Information

Cristals världsrykte är väl etablerat, men det hindrar inte producenten från att hela tiden utveckla sitt prestigevins kvalitet. Grunden för framgångarna ligger i att Louis Roederer förfogar över så omfattande egen vingårdsareal och dessutom i de allra bästa lägena runt om i Champagne. Vinets personliga karaktär skapas inte minst av den "liqueurs de dosage", som tillsätts vinet när jästfällningen skjuts ut. Den består av en blandning av viner från åtta-tio av Roederers främsta vingårdar. James Suckling - 100 poäng Wine Enthusiast - 100 poäng Alberto Lupetti - 100 poäng