Oakridge Over the shoulder Shiraz 2014

  • Oakridge
  • Australien, Victoria, Yarra Valley

156,70 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 74700

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 12,3 %

Röda viner

Karaktär

Kryddig, elegant och druvtypisk smak med fatkaraktär, inslag av vitpeppar, lakrits, örter, björnbär, hallon och viol. Fint strukturerade tanniner och ett frisk, balanserat avslut.

Tillverkning

Druvorna fick kallmacerera vid 8 grader Celsius under fyra dagar innan de värmdes upp naturligt för att tillåta jäsningen att påbörjas. Denna skedde med en blandning av naturliga jäststammar och Rhône 2323. Jäsningstemperaturen tilläts nå toppar om 34 grader Celsius för ökad komplexitet och alkoholjäsningen varade i 8-12 dagar. Under jäsningen använde de sig av manuell nedtryckning av skalmassan eller en daglig överpumpning om 15 minuter i de olika tankarna. Efter avslutad alkoholjäsning fick vinet ytterligare skalmaceration för att utvinna än mer struktur av skalen innan pressning, varpå vinet fördes över till franska ekfat om 300 och 500 liter där vinet genomgick malolaktisk jäsning och lagrades under 15 månader.

Lagring

Lagring i 15 månader på franska ekfat från skogar i mellersta och norra Frankrike. 30% av faten var nya, 30% ett år gamla och 40% två år eller äldre.

Passar till

Grillade kötträtter eller mustiga grytor.

Information

Oakridges ambition med sina viner är att visa den variation av stilar som Yarra Valley har att erbjuda. I serien Over the Shoulder är tanken att göra viner som är tillgängliga redan vid lansering och uttrycker druvsorten på ett regionalt vis.