Pinot Gris Heimbourg 2020

  • Domaine Zind-Humbrecht
  • Frankrike, Alsace

290,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr ZH3001

Sortiment Restaurang

Totalsyra 7 g/l

Restsocker 8,5 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Biodynamiskt

Karaktär

Doften har en tydlig karaktär av pinot gris med inslag äpplen, citrus, lime, vit persika, acacia, honung, grönt te och bivax. Smaken är generös med en frisk syra och fin mineralitet. Fin struktur och en lång eftersmak.

Tillverkning

Druvorna pressas i hela klasar. Musten får sedan jäsa långsamt. Naturlig klarning. Lätt filtrering före buteljering.

Lagring

Vinet har lagrats 18 månader på stora neutrala franska ekfat. Vinet kan under gynnsamma förhållanden lagras ända till 2035, eller även längre.

Passar till

Serveras vid 10-12°C till eleganta rätter av fisk och skaldjur eller till ank- och gåslever. Maträtterna får gärna ha asiatiska inslag, exempelvis knaperstekt anka med Hoisinsås eller tigerräkor med söt chili. Passar också utmärkt till ost.

Information

Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” torr och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 1