Champagne Collin-Guillaume

Champagne Collin-Guillaume har sina rötter kring 1850 då familjen Jupin-Collin började odla druvor kring byn Ludes i Montagne de Reims. Drygt hundra år senare var Roland Collin en av initiativtagarna till grundandet av det lokala ko-operativet i Ludes och hans sonson Didier, som idag driver egendomen var även ordförande i ko-operativet innan han 1991 valde att börja buteljera viner under egen etikett.

Idag omfattar egendomen åtta och en halv hektar. Förutom familjen Collins historiska odlingar i Ludes så tog även Didiers fru med sig vingårdar i Vitry-le-François och Aube, som hennes far Henri Guillaume planterat. 

Detta gör att de idag får druvor från tre olika jordmåner och lägen. Familjen odlar de tre klassiska druvorna för champagne; Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, men dessutom de ovanliga sorterna Arbanne och Petit Meslier.

Montage de Reims anses vara det bästa området för de blå druvorna och i dess ler- och kalkstensjordar odlar familjen således Pinot Noir och Pinot Meunier. Den förstnämnda av dess trivs dessutom utmärkt i märgeljordarna som utmärker Collin-Guillaumes vingårdar i Aube, medan Chardonnay, Arbanne och Petit Meslier är bättre lämpade för de kalkrika sydsluttningarna vingårdarna i Vitry-le-François.

Genom att fokusera på skötseln av vingårdarna, analysera väderdata och bevaka vinrakorna för tecken på sjukdomar är behovet av bekämpningsmedel minimalt och såväl vinstockar som övrig växtlighet i vingårdarna trivs. Detta ger en biologisk mångfald där naturliga fiender mot skadedjur bor i vingårdarna.