Cline Cellars

"The Green String"

Fred Cline kan tacka sin morfar för att han hamnade i vinbranschen. Valeriano Jacuzzi invandrade från Italien och hade kärleken till vin med sig i bagaget när han bytte land. Han var expert på pumpar och mannen som uppfann de berömda bubbelbaden som bär hans namn.

Morfar Valeriano odlade också druvor till husbehov och hos honom lärde sig Fred Cline hur man gör vin. Han ärvde morfars vingårdar och idag leder han en av Kaliforniens främsta privatägda vinfirmor, Cline Cellars i Carneros i Sonoma Valley. Från började satsade Fred Cline på att göra vin av Rhônedalens druvor, men idag är man kanske mest kända för sin skicklighet med Amerikas egen paraddruva Zinfandel. Tillsammans med skicklige vinmakaren Charlie Tsegeletos gör han härliga Zinfandelviner med hjälp av druvor från stockar där en del är långt över hundra år gamla.

"The Green String" är en odlingsmetod som Fred Cline skapat tillsammans med legendariske jordexperten Bobby Canard och som gör egendomens 200 hektar vinodlingar till ett eget välmående eko-system.

"The Green String" löper som en grön tråd genom allt man gör i vingårdarna. Det omfattar allt från täckgrödor som plöjs ner och förbättrar jorden till en armé av tusentals får och getter som både äter upp ogräs och bidrar till naturlig gödsling. Allt organiskt material inklusive skalrester från pressningen komposteras och tillförs jorden. Man brygger till och med ett "kompost-te" som ger extra näring åt rankorna. Hela anläggningen drivs dessutom med solenergi från paneler på vineriets tak. Cline Cellars är en riktig mönsteranläggning dit andra odlare är välkomna för att lära sig den nyskapande odlingsmetoden.

Fred Clines kärlek till vingårdarna går igen i de generösa och smakrika vinerna som får en extra dimension av man kan njuta dem med riktigt gott miljösamvete.

Morfars minne hedrar Fred Cline genom syskonföretaget Jacuzzi Family Vineyards där man uteslutande odlar de italienska druvor som Valeriano Jacuzzi älskade.

Röda viner

USA