Crystallum

Crystallum har på kort tid seglat upp som en av Sydafrikas absolut hetaste producenter och har stadigt etablerat sig som en av landets ledande producenter av pinot noir och chardonnay.

Med ett efternamn som Finlayson är det kanske föga förvånande att det är just de burgundiska druvorna som blivit just bröderna Peter-Allan och Andrews specialitet. De är tredje generationens vinmakare inom familjen och deras far, Peter, var en av de stora pionjärerna på dessa druvsorter i familjevineriet Bouchard Finlayson Winery.

Crystallum grundades 2007 med 4134 flaskor sauvignon blanc, men redan följande år utvidgades portföljen med just chardonnay och pinot noir och idag arbetar man uteslutande med dessa två druvor, dels med enskilda vingårdslägen, men även blandningar från olika vingårdar. Vineriet är baserat i svala Hemel-en-Aarde och ambitionen är att göra klassiska viner i en "nya-världenkontext". Utgångspunkten är att använda traditionella vinmakningsmetoder på druvorna från nya-världenvingårdar.

Att kulten kring Crystallum kommer att växa råder lite tvivel kring med idel fantastiska vitsord från internationella celeberiteter som John Platter, Jancis Robinson, Tom Cannavan, Neal Martin och Matthew Jukes vars kommentar om första gången han provade Cuvée Cinema Pinot Noir väl sammanfattar känslan av att upptäcka Crystallum: " This is a future cult wine in the making"