de Trafford

Branta, karga sluttningar som är perfekta för kvalitetsvinodling

Halvvägs mellan Stellenbosch och havet ligger den vackra egendomen Mont Fleur som familjen Trafford köpte 1976. Man insåg att de branta, karga sluttningarna skulle vara perfekta för kvalitetsvinodling. Dock fick man vänta i 18 år på grund av restriktioner att nyplantera vinrankor innan man fick tillstånd. 1983 köpte de dock en liten vingård. Där producerade man experimentviner som konsumerades av familj och vänner.

Den drivande kraften var David Trafford, en arkitekt med passion för goda viner. 1991 ändrades reglerna så att man kunde nyplantera och registrera vineriet. Planteringarna fortsatte och hela tiden anpassades valet av kloner, rotstockar planttäthet och uppbindning för att svara mot skillnaderna i jordmån och mikroklimat.

I dag tillhör David Traffords handgjorda viner Sydafrikas allra främsta. Tre fjärdedelar av produktionen är röda viner på cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Syrah och Pinot moir. Hans främsta vita är det söta Straw wine, gjort på Chenin blanc-druvor som lufttorkat 2-3 veckor. Mest kända röda vin är Cabernet- Merlot- Syrah-blandningen Elevation 393, ett namn som berättar hur högt vingården ligger.

I sin verksamhet har David Trafford fullt stöd av hustrun Rita. Det framgår av Davids beskrivning av hans ledstjärna i kvalitetsarbetet: "Det bästa vinet är det som ens hustru tycker om". Man kan gissa att Rita Trafford gillar intensivt aromatiska, välstrukturerade, eleganta viner med rejäl längd.