Iona Wine Farm

Våra vingårdar måste leva så att vi kan göra livliga viner

För snart 20 år sedan hittade Andrew Gunn den gamla nedgångna äppelgården i Elgin och föll direkt! Vingården Iona ligger 420 meter över havet och får svalka av Atlantens kyliga vindar. Områdets klimat brukar beskrivas som en blandning mellan Bordeaux och Sancerre, men med mindre nederbörd under sommarhalvåret. Den svala temperaturen gör att druvorna tillåts att mogna långsamt och nå perfekt balans, något väldigt eftertraktat i Sydafrikas varma klimat och en av de avgörande faktorerna till att kunna producera kvalitetsvin.

De första vinrankorna planterades på gården 1998 och 2001 kunde man buteljera sitt första vin. Namnet Iona är en hyllning till ön med samma namn, belägen utanför den skotska västkusten där Andrews förfäder härstammar från.

Sauvignon Blanc är druvan som gett Iona internationell berömmelse men gårdens Chardonnay och Pinot Noir och One Man Band, en blend av Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Viogner och Mourvèdre, får hyllningar år efter år.

Andrews ambition är att göra vin som tydligt speglar jorden och klimatet där druvorna växt, ursprungskänsla är en av gårdens hörnstenar. På Iona arbetar man med hållbar utveckling, biodynamisk odling och med stor respekt för naturen. "Våra vingårdar måste leva så att vi kan göra livliga viner" - en filosofi som återspeglas i Ionas rena, mineraliska och energirika viner.