Julien Schaal

Julien Schaal är ursprungligen från Alsace, och gör tillsammans med Olivier Biecher en kollektion dedikerad helt och hållet till Grand Cru-Riesling. Men den vurm han känner för Alsace delar han sedan tidigt 2000-tal med Sydafrika, där han sedan 2005 gör vin på Chardonnay. Som han själv säger, "vad kan vara bättre än att göra vin två gånger per år? Riesling i oktober och Chardonnay i februari". Hans fokus ligger på de svalare områdena Overberg, Walker Bay, Elgin och Hemel-en-Aarde, och målet är att hitta vingårdslotter som han bäst tycker representerar de subtila variationerna i klimat mellan de olika geografiska zonerna.

Det var under skördearbete hos Bouchard-Finlayson år 2003 som Juliens kärlek till Sydafrika väcktes, och efter att ha blivit god vän med vinmakaren Gordon Newton Johnson i Hemel-en-Aarde föddes idén om att en dag göra eget vin i landet. Han tog hela sitt sparkapital och investerade i ett litet antal ekfat och vinmakarutrustning, och mellan 2005-2010 gjorde han vin hos Newton Johnson. Initialt gjorde han Chardonnay och Syrah, men fokuserar idag helhjärtat på Chardonnay. 2011 inleddes ett samarbete med Paul Cluver Wines i Elgin, och Julien köper nu all sin frukt från Cluvers egendom och gör vinerna i firmans källare. Detta ger god överblick från ranka till färdigt vin, och möjligheten att kontrollera kvaliteten till fullo.

För att på bästa sätt bevara känslan av urpsrung i vinerna så har Julien valt att arbeta på ett sätt som han själv beskriver som enkelt, vilket till största delen innebär att vinmakningen måste få ta tid och att man behöver tålamod. Alla druvor skördas för hand tidigt på morgonen då det är som svalast ute, de pressas alltid i hela klasar för att få ut så ren must som möjligt, och alla processer, inklusive jäsning med naturlig jäst, görs med så lite intervention som möjligt. Allt för att låta typicitet och komplexitet komma till tals i de färdiga vinerna.