La Chablisienne

Chablis i världsklass!

Världens bästa kooperativ brukar vinkritikerna kalla det, La Chablisienne, som svarar för inte mindre än en fjärdedel av allt vin som kommer från Chablis. Här ger druvan Chardonnay viner med en fräschör som ingen annanstans och med en härlig förmåga att utvecklas.

1923 gick ett litet antal odlare under ledning av den driftige prästen fader Balitrand samman och startade La Chablisienne. Det var kärva tider i världen och genom att sluta sig samman ville man hjälpas åt att producera och sälja sitt vin effektivare än vad var och en själv mäktade med. Operationen lyckades och La Chablisienne fortsatte stadigt att växa.

Sedan 1950-talet har det funnits en uttalad kvalitetsambition och idag har de dryga 250 medlemmarna från alla delar av Chablis strikta regler för hur de ska sköta sina odlingar, vilket gjort att kooperativets viner idag håller högsta klass.

La Chablisienne förfogar genom sina medlemmar över dryga 1 200 hektar vinmark i samtliga appellationer i Chablis och man gör ett 30-tal olika viner. Bland dem finns vin från sex av distriktets sju Grand Cru-lägen och 15 olika Premier Cru, förutom "vanlig" Chablis och Petit Chablis.

La Chablisienne är inte bara den särklassigt största producenten i Chablis utan dessutom en av de allra bästa. Alla kooperativets viner utmärks av en karaktäristisk och tydlig mineralitet. Svåra att motstå som unga men med stor utvecklingspotential för den som har tålamod att vänta.

Vita torra viner

Frankrike