Lutum Wines

Lutum betyder jord på latin och detta projekt skapades av Bill Price och Gavin Chanin med ambitionen att göra små volymer av Chardonnay och Pinot Noir från specifika vingårdar i Kalifornien.

Bill och Gavin träffades 2011 på en provning av nu nedlagda gruppen In Pursuit of Balance och det stod snabbt klart att de delade en stark passion för att låta vingårdarna vara tongivande i ett vins uttryck. 2012 var de igång under mottot: "Each vineyard has its own story. Our job is to let the wine tell it."

Bill Price är mer av entreprenören i samarbetet och är delägare hos flera ansedda kaliforniska producenter såsom Kistler och Buccella och dessutom ägare av flera vingårdar. Gavin Chanin den unga och ovanligt begåvade vinmakaren som dessutom gör viner under sin egen etikett Chanin. Det som attraherade Bill i Gavins viner var att de var lättare och mindre extraherade än de pinot-viner han själv redan var involverad i, men med en häpnadsväckande precision.

I likhet med vinerna som görs under Chanins egen etikett är det minimal påverkan från vinmakaren som gäller och det sker ingen tillsättning av kommersiella jäster, enzymer eller bakterier. En av de stora skillnaderna mellan Lutum och Chanin är att frukten som används vid skapandet av Lutum är avstjälkad medan vinerna som görs under Chanin-etiketten ofta är hela klasar som får jäsa.