Piaggia

Ett av de bästa vinerna i hela Toscana!

När textilmiljonären Mauro Vannucci i början av 1970-talet bestämde sig för att bygga ett hus i Poggio a Caiano, ett par mil väster om Florens, blev han fascinerad av lokalbefolkningens entusiasm över de vingårdar som fanns här. Vannucci köpte två och en halv hektar och blev så fascinerad att han beslöt göra det bästa vinet i hela DOCG-området Carmignano. Men enligt den italienska vinguiden Veronelli blev det inte så – det blev i stället ett av de bästa vinerna i hela Toscana!

Sedan 1997 har varje årgång fått betyget "Tre glas" i Vini d'Italia och "fem druvklasar" i Sommelierföreningens Vinguide. Som i så många andra fall var det en egensinnig nonchalans mot det bestående som gav resultat. Mauro trodde på sig själv och satsade på nytt plantmaterial av druvorna Sangiovese, Cabernet sauvignon och Merlot och en källarteknik med bland annat lagring på ny ek.

När vinet första gången lanserades i Sverige fick det högsta betyg och sålde slut på en dag. Men det finns hopp för framtiden. Mauro Vannucci har köpt mer vingårdsmark och utökat sina femhektar med ett område som han har mycket höga förväntningar på. Ha tålamod!