Ricasoli

Ricasoli

Man kan tro att en producent som skriver 1141 som sitt grundande år skulle vara fast förankrad i sin historia, men för anrika Ricasoli är utveckling och innovation två av de viktigaste ledorden, tillsammans med hög kvalitet såklart.
Allt började med att familjen Ricasoli övertog Castello di Brolio i byn Gaiole i Chianti för snart 900 år sedan och vinet blev en viktig del i det övriga jordbruket. Genom historien har Ricasoli haft en betydande roll i utvecklingen av Chianti, men det stora kvalitetslyftet har kommit sedan Francesco Ricasoli tog över ansvaret 1994 och nu i 32:a rakt nedstigande led från grundaren driver familjeföretaget.

  
Idag hör man till de ledande vinfirmorna i Italien och med 250 hektar vingård i främst Chianti och Chianti Classico har man ett brett utbud av både klassiska och mer innovativa viner.

Sedan 1995 har firman varit en av de drivande krafterna bakom forskningen om kloner av druvan Sangiovese och kunde 2010 lansera ett exklusivt toppvin av de bästa klonerna av Sangiovese från en vingård man har ägt i alla tider.

Francesco Ricasoli är fortfarande företagets ledare och Carlo Ferini är dess vinmakare.

Toscana är med staden Florens och vindistrikt som Chianti Classico ett av Italiens mest historiska och välkända vindistrikt och det är idag den sjätte största vinregionen i Italien. Det är också en av de vackraste med sitt kuperade landskap, sina små pittoreska byar och böljande landskap och sitt härliga Medelhavsklimat.

Här finner man hjärtat för landets stolta druvsort Sangiovese, som täcker två tredjedelar av den stora vingårdsarealen och den återfinns i berömda viner som Chianti, Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano. 
Toscana hyser 11 DOCG och 41 DOC, det är med andra ord en enorm vinskatt som vilar här. Under 2000-talet har kustdistrikten Bolgheri och Maremma blivit omtalade.

Ricasolis hållbarhetsarbete

Biologisk mångfald och vatten

  • Tack vare omsorgsfull odling med respekt för landskapet och naturen har den biologiska mångfalden ökat sedan 1993. För att mildra de negativa effekterna av klimatpåverkan och värna om biologisk mångfald har Ricasoli aktivt odlat nya trädarter.
  • Innovativa tekniker gör det möjligt för dem att både skydda sina vattendrag och sina odlingar.
  • De har minimerat användandet av kemiska bekämpningsmedel mot skadliga insekter och använder inga ogräsmedel.

Cirkulärt system

  • För att minimera negativ miljöpåverkan använder Ricasoli återvunnet material i sin produktion. Allt organiskt material återvinns i ett fullt cirkulärt system.

 Samhällsutveckling

  • I mer än 32 generationer har familjen Ricasoli odlat vin med omtanke för det öppna landskapet i Toscana och sina anställda. Att värna om arvet till kommande generationer så man även i framtiden får njuta de fantastiska vinerna. Ricaoli är ett välbesökt turistresmål med sitt vackra slott, sin vinbutiken, restaurang och café.

Läs mer på ricasoli.com

Ricasolis Tidning 

Ricasolis hållbarhetsarbete uppmärksammas med EQUALITAS-certifiering

Chianti Classicos hundraåriga traditioner förverkligar hållbar utveckling                   

September 2020 – Ricasoli har tagit emot EQUALITAS hållbarhetscertifiering från Italiens ledande certifieringsorgan inom livsmedelssektorn, Valoritalia. Ett viktigt erkännande som uppmärksammar hållbarhetspolitiken hos Italiens äldsta, viktigaste och mest prestigefyllda vinegendomar.

Ricasoli har under många år tillämpat ett gediget arbete för hållbarhet. Detta ledde till ett första erkännande från Valoritalia år 2019, då företaget tog emot en SQNPI certifiering för jorden och en ekologisk certifiering för delar av produktionen. Att Ricasoli uppfyller kraven för Equalitas visar på företagets omfattande förmåga att succesivt minska miljöpåverkan och uppmärksamma social och ekonomisk hållbarhet. Utveckling genom att hela tiden undersöka nya möjligheter har varit Ricasolis signum ända sedan mitten av 1800 – talet, då företaget leddes av Bettino Ricasoli, Italiens premiärminister. Det är i de berömda källarna i Brolio som järnbaronen (Bettino Ricasolis smeknamn) utvecklade formeln för Chianti – nuvarande Chianti Classico – vilken idag utgör hörnstenen i det toskanska vinarvet.

Med sina 240 genuina hektar vingårdar är Ricasoli för närvarande företaget med störst vingårdsareal i Chianti Classico. I dag drivs egendomen av Francesco Ricasoli, som är en direkt ättling till järnbaronen. Francesco har nogsamt följt familjetraditionen genom ihållande forskning vars syfte är att tolka och utveckla egendomens unika arv. Detta har tagit form genom en noggrann zonindelning, vilken skapat grunden för högkvalitativa viner som talar för sin växtplats. Forskning, kvalitet och hållbarhet är pelarna, kring vilka Francesco Ricasoli har skapat ett av de mest kända italienska varumärkena i världen.

Francesco Ricasolis uttalade företagsmål är att snabbt uppnå noll miljöpåverkan inom företaget:

”Hållbarhet kommer att spela en alltmer avgörande roll, både vad gäller produktionsprocesser och konsumentval. Den biologiska sammansättningen i Ricasolis jordbruk hör till det renaste och mest välmående i Toscana. Vår källare ligger där skog och stenig mark fanns. Min familj växte upp i harmoni med naturen och gjorde ingripanden bara där det var nödvändigt och alltid med respekt för den miljömässiga och territoriella balansen. I ett sådant intakt sammanhang är det enkelt att välja och utöva vinodling, som med hjälp av agronomiska tekniker med låg miljöbelastning, är skonsam mot naturen. Den forskning som genomförts under åren och den teknik som tillämpats har gjort det möjligt för oss att respektera jorden till fullo och samtidigt producera kvalitetsviner. Av dessa skäl tolkar vi och genomför en 360-graders strategi för hållbarhet. Det är vår stora stolthet"

För Francesco Liantonio, VD för Valoritalia, har de verifieringar som företaget utfört belyst en ledande verklighet:

"Vi är imponerade över den uppmärksamhet som Ricasoli ger Chianti. Både vad gäller området, miljön och organisationen. Equalitas är en svår och krävande standard; ett mål som bara kan uppnås om du har en effektiv struktur och stor teknisk kompetens. Jag är övertygad om att Ricasoli är en referens för alla italienska vingårdar. Att upprätthålla ett starkt band med tradition samtidigt som det skapar innovation och värde innebär mod och engagemang utöver det vanliga ".

Equalitas standardiseringsorgan - som utvecklat och äger standarden - ger möjlighet att certifiera tre produktionsdimensioner inom vinsektorn: producentföretaget (organisationsstandard), det färdiga vinet (produktstandard) och det område som begränsas av en ursprungsbeteckning (ursprungsstandard). För att utföra kontrollerna ackrediterar Equalitas olika certifieringsorgan, i detta fall Valoritalia. För att certifieras måste vingårdarna anta ”god praxis” där ekonomiska, miljömässiga och sociala indikatorer är integrerade med såväl varandra som med de olika produktionsfaserna – från vingård till transport av den färdiga produkten. Avslutningsvis måste företagen upprätta en hållbarhetsrapport där resultaten illustreras och förbättringsmålen fastställs.

Ricasoli (www.ricasoli.com) - Ricasoli är en av de mest välrenommerade vinegendomarna i Chianti Classico. Belägen i kommunen Gaiole in Chianti, bland kullarna, dalarna och skogen som inramar slottet Brolio. Egendomen omfattar 1200 hektar av fastigheter, omkring 240 hektar av vingårdar och 27 hektar planterade med olivträd. Här i hjärtat av Toscana har Francesco Ricasoli drivit företaget sedan 1993 i samklang med ett familjearv som är nära kopplat till sin miljö. Under Francescos ledning har företaget introducerat flera innovativa koncept, alla med utgångspunkten i hållbarhet: studier av marken och klonval av sangiovese i Brolio är essentiellt, liksom Francesco Ricasolis största passion, där han slutfört både en fullständig kartläggning av företagets olika egenskaper och utvecklat vinodlingarna. Ricasolis viner är resultatet av ständig forskning och ständiga experiment, alltid med respekt för växtplatsernas egenskaper. Ett arbete som grundar sig i en enorm beslutsamhet och stor passion – utmärkande för den stora toskanska familjen.

Valoritalia (www.valoritalia.it) - Valoritalia är det ledande italienska företaget inom certifiering av viner med ursprungsbeteckning. Företaget garanterar produktens spårbarhet från vingård till lansering, vilket säkerställer att företag, institutioner och konsumenter följer den produktionsstandard som fastställs i produktionsreglerna som antagits av respektive skyddskonsortier. Tolv år efter att Valoritalia grundades är verksamheten närvarande över stora delar av Italien, med 35 kontor där 230 kvinnor och män arbetar, med stöd av över 1000 externa medarbetare. Mellan DOC, DOCG och IGT intygar Valoritalia 230 ursprungsbeteckningar, motsvarande över 60% av den nationella produktionen av kvalitetsviner. Valoritalia erbjuder dessutom certifiering av ekologisk och integrerad produktion av grödor (SQNPI) från flera tusen företag samt certifierar innovativa hållbarhetsstandarder, såsom EQUALITAS, VIVA och VINNATUR. Slutligen verkar Valoritalia i likvärdighet med andra internationella standarder som NOP (USA), COR (Kanada) och JAS (Japan), Bio-Suisse (Schweiz).

Vita torra viner

Italien

Roséviner

Italien