Menard

Domaine de Menard grundades 1920 av den schweiziska vinodlaren Jean François Morel som flyttade till Gascogne där han köpte en egendom om tio hektar. 1960 tog hans dotter och svärson över och en källare byggdes till vingårdarna. Idag drivs egendomen av Jean François dotterdotter Elisabeth, hennes man Henry, samt hennes bror Philippe. Egendomen har idag vuxit till 150 hektar vingårdar och en modernt vineri byggt 2012.

Egendomen och dess vingårdar är belägna på väldigt gamla jordar som en gång varit havsbotten, vilket märks på den stora mängd maritima fossiler som återfinns i dessa i övrigt grunda och steniga jordar.

Vingårdarna sköts med ett så kallat hållbart jordbruk vilket handlar om att hålla vingårdarna så hälsosamma som möjligt så att de står bra rustade för ett långt liv och även kan producera rimliga skördar svåra år. Vingårdarna är huvudsakligen planterade med de gröna druvorna Gros- och Petit Manseng, Colombard, Sauvignon Blanc och Ugni Blanc, men även de blå druvsorterna Cabernet Sauvignon, Merlot Syrah och Tannat.

Vita torra viner

Frankrike