Vergelegen

Hyllad producent

Vergelegen är en egendom med en lång och en kort historia. Det är en av de äldsta egendomarna i Sydafrika men också ett av de allra nyaste kvalitetsvinföretagen. Vingården är känd inte bara för sina viner utan också för sin arkitektur. Utsikten från vinkällaren är är helt fantastisk!

Holländska ostindiska kompaniet köpte egendomen på 1600-talet och kring år 1700 planterades den första vinstocken där. Men vinodlingarna försvann. När gruvföretaget Anglo American köpte egendomen 1987 fanns där inte en enda vinstock.

Efter omfattande och oerhört detaljerade studier av jordmån och andra växtförhållanden i olika delar av den stora egendomen inleddes ett nyplanteringprogram som 1992 resulterade i det första vinet härifrån och sedan dess har Vergelegens viner väckt stort uppseende och erövrat mängder av medaljer och höga poäng i provningar runt om i världen.

Den framgång som vinmakaren André van Rensburg värderar högst, är när såväl årgång 1998 som 2000 av Vergelegen Red tog hem Château Pichon Longueville Comtesse de La Lande Trophy - och därmed korades till världens bästa röda cuvée. Inget annat vin har erövrat den utmärkelsen två gånger! Utöver denna Bordeuxblend gör Vergelegen endruvsviner på en mängd olika druvsorter. Man gör bland annat en Chardonnay som i varje årgång fått toppbetyget fem stjärnor i Sydafrikas mest ansedda vinguide. Det har inget annat vin fått.

Vita torra viner

Sydafrika