Via Wines

Via Wines

Via Wines lyfter fram Chiles terroir

Det var i slutet av 1990-talet som en grupp vinintresserade visionärer bestämde sig för att hitta en väg att skapa och marknadsföra chilenska viner av högsta kvalitet. Och inriktningen gav också namnet åt företaget Via Wines, efter latinets via = väg.

De gav sig på jakt efter de bästa vinmarker de kunde hitta och fann dem i Chiles bergssluttningar i de fyra dalgångarna Casablanca, Colchagua, Curicó och Maule. Alla berömda för sin höga kvalitet och sitt milda, Medelhavsliknande klimat. Varje dal med sin egen terroir och sina egna förutsättningar.

Vin har odlats i Chile sedan spanjorerna erövrade landet på 1500-talet, men det är först i modern tid som chilenska viner gjort succé på världsmarknaden med sin perfekta kombination av hög kvalitet och rimligt pris.

Pionjärer inom hållbarhet

Vid starten förfogade Via Wines över 400 hektar mark i San Rafael i Maule Valley vid starten. Idag har man över 1 000 hektar vingårdar och producerar närmare 4 miljoner lådor vin, i huvudsak för export, vilket gör att man är landets fjärde största exportör av kvalitetsviner.

Via Wines var inte bara pionjärer när det gällde att sätta Chile på den moderna vinkartan. De har också varit framsynta när det gäller miljöarbetet och tillhörde de första som miljöcertifierade sig i Chile, och andelen vingårdar som sköts helt ekologiskt ökar stadigt.

Via Wines gör vin under ett flertal olika etiketter, bland annat Chilensis en serie som lyfter fram de regionala olikheterna och Chilcas, en högkvalitativ serie ekologiska viner.

Vita torra viner

Chile

  • Via Wines
  • chile
  • chilcas