Riesling Roche Roulée 2021

  • Domaine Zind-Humbrecht
  • Frankrike, Alsace

225,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 56497

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 7 g/l

Restsocker 2,4 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Biodynamiskt

Karaktär

Fruktig doft med inslag av lime, citrus, vita frukter och mineral. Mycket välbalanserad och sammetslen struktur med överraskande hög men elegant syra. Lång frisk eftersmak med en fin mineralsälta. Ett vin med en ungdomlig personlighet och som kommer att åldras väl.

Tillverkning

Druvorna pressas skonsamt och musten spontanjäser sedan långsamt i gamla stora ekfat. Gravitation används i stor utsträckning i vineriet för att undvika onödig påverkan på vinet. Försiktig filtrering av viner med socker kvar för att undvika andra jäsning på flaska. Minimal mängd svavel används.

Lagring

Vinet har lagras på stora gamla ekfat och fick ligga på sin jästfällning fram till buteljering i februari. Dricks med fördel mellan 2026-2036.

Passar till

Serveras vid 10-12°C till lättare rätter av fisk och skaldjur.

Information

Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” torr och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 1