Torricella 2021

  • Ricasoli
  • Italien, Toscana

161,90 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 7179

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Vegan

Karaktär

Doften är medelstor, en aning smörig och diskret vaniljnyanserad, men också lätt blommig och fint fruktig i en frisk stil, samtidigt med en mogen känsla av honung och hasselnötter. Smakmässigt är vinet medelfylligt, avrundat och mjukt med en generös frukt men också frisk syra och stor fräschör.

Tillverkning

Druvorna odlas i en vingård med sandig och stenig jord på 400 meters höjd. Druvklasarna pressas långsamt vid låg temperatur och musten jäses sedan i rostfria ståltankar vid 12-16 grader i 30 dagar.

Lagring

Därefter låter man vinet genomgå malolaktisk jäsning och lagring under 9 månader i 225 liter stora franska ekfat.

Passar till

Eleganta men ändå inte alltför lätta rätter av kokt eller stekt fisk och skaldjur och även ostar (färskostar, mjuka komjölkostar och även lagrade hårda ostar) gör sig riktigt bra till det här vinet, som bör serveras vid cirka 10 grader för störst fräschör till de lättare rätterna eller 12 grader och då till de lite smakrikare, och då även ljusa rätter (kokta med ljusa såser) av kyckling och kalv.

Information

Vinet klassificeras som IGT, Indicazione Geografi Tipica.

Recensioner

Medelfyllig med balanserad mogen grön-gul frukt, persika, päron och äpplen med inslag av hasselnötter, lätt smöriga noter, lägg till en touch av honung, vanilj och blommor. Friskt vin, i smakrik balanserad tappningen a la perfekt sommarvin de lux. Passar till stekt och grillad fisk, ljusa kötträtter och dito sås samt tillbehör som svamp, örter som dragon eller till lagrad ost.

Elke Jung, Vinbanken.se
07 april, 2023

Stram och pinglande ren frukt med gröna äpplen, vita persikor, färska örter som mynta, lagerblad, basilika och färska mandlar. Smaken är frisk, krispigt ren och stram med mycket citrus, krossad sten, kalk, lysande struktur, bra syra och en bris av havssälta och elegant ek. Drick 23-27. Servera till vegetarisk lasagne eller melanzane alla parmigiana.

Christian Stojkovic, Vinbanken.se
21 februari, 2023