Torricella 2017

  • Ricasoli
  • Italien, Toscana

183,90 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 7179

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Karaktär

Doften är medelstor, en aning smörig och diskret vaniljnyanserad, men också lätt blommig och fint fruktig i en frisk stil, samtidigt med en mogen känsla av honung och hasselnötter. Smakmässigt är vinet medelfylligt, avrundat och mjukt med en generös frukt men också frisk syra och stor fräschör.

Tillverkning

Chardonnay odlas i en vingård med sandig och stenig jord på 400 meters höjd, Sauvignon Blanc i en annan vingård på 230 metes höjd. Druvklasarna pressas långsamt vid låg temperatur och musten jäses sedan i rostfria ståltankar vid 12-16 grader. Därefter låter man chardonnayvinet genomgå malolaktisk jäsning och lagring under 9 månader i 225 liter stora franska ekfat, medan vinet av Sauvignon Blanc får lagras i ståltankar för fräschörens skull. Vinet klassificeras som IGT, Indicazione Geografi Tipica.

Lagring

Hälften av vinet lagrades sedan på nya 500 liters tonneaux i sex månader och den resterande delen lagrades på ståltankar. Sedan följde tre månaders flasklagring.

Passar till

Eleganta men ändå inte alltför lätta rätter av kokt eller stekt fisk och skaldjur och även ostar (färskostar, mjuka komjölkostar och även lagrade hårda ostar) gör sig riktigt bra till det här vinet, som bör serveras vid cirka 10 grader för störst fräschör till de lättare rätterna eller 12 grader och då till de lite smakrikare, och då även ljusa rätter (kokta med ljusa såser) av kyckling och kalv.