Le Ville di Antanè Valpolicella Ripasso Superiore 2020

  • Le Ville di Antanè
  • Italien, Veneto

133,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 71663

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 5,7 g/l

Restsocker 6 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Karaktär

Vinet har en medelstor och elegant fruktig doft med inslag av sötsyrliga körsbär och mogna slånbär, en liten örtkryddighet, svag nyans av torkade druvor och även lite mörk choklad som ger doften en lätt kryddig ton. Smaken är medelfyllig, också den fint fruktig med en len textur, finstilta tanniner, en god syra och en fint kvardröjande smak med en elegant avrundad fruktsötma.

Tillverkning

I grunden är det här vinet ett typiskt lätt rött vin från Valpolicella, framställt genom jäsning vid 25 grader i ståltankar med en dryg veckas skalkontakt, följt av malolaktisk jäsning och lagring i tankar fram till december. Då tillsätter man skalresterna från ett kraftigt vin av typen Amarone della Valpolicella, varvid en ny jäsning sätter igång och under 10 dagars jäsning gör grundvinet betydligt fylligare. Det är den här tekniken som kallas ripasso, vilket betyder att återanvända skalkrosset från ett annat vin. Vinet dras sedan av skalen och lagras under 10 månader i franska ekfat.

Lagring

Vinet har lagrats i 10 månader på 225 liter stora franska ekfat.

Passar till

Som all ripasso är det här ett användbart vin. Det passar bra till charkuterier, både milda och lagrade ostar och de flesta typer av pastarätter med tomatsås eller köttsåser, till raguer och svampbaserade rätter. Det fungerar också bra till grillad fisk och grillat kött med tillbehör av rotsaker eller grillad tomat. Vill man servera det till ostar, välj gärna lite lagrade hårdostar eller fårostar. Servera vinet svalt vid cirka 16-18 grader. Det är inget vin man behöver lagra, det här dricker man genast.

Recensioner

Generöst och saftigt med toner av körsbär, fikon och färsk tobak.

Allt om Vin, #2, 2023
09 januari, 2023

Stilren och fint transparent rödbärig Valpolicella som tar sig ett stramare uttryck och torrare stil än vad som kanske associeras med ripasso. Doften visar upp syrliga körsbär, plommon och frostnupna slånbär, en diskret blomörtighet och fatkryddiga toner. Smaken har en tilltalande fräschör med rödbärigt syrliga drag, närvarande tanniner, örtig stjälkighet, ceder, torkade frukter och fatkrydda med choklad i spetsen. Rondören finns men blott för ett kort ögonblick innan det torra anslaget tar över och avslutar med ett kryddigt citrusfäste. Seriös och samtidigt drickvänlig ripasso.

Livets Goda
15 november, 2022