Välkommen till Vingruppen i Norden!
Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att webbplatsen använder cookies.
Sortiment Systembolagets fasta
Totalsyra 5,4 g/l
Restsocker 4 g/l
Förslutning Naturkork
Alkoholhalt 13,5 %
Röda viner
Ekologiskt
Vegan
Det här är ett ungdomligt mörkt och generöst fruktigt vin med druvtypiska toner av solmogna blåbär och björnbär, därtill en lätt kryddig nyans. Smaken är medelfyllig, lika generös och fruktig med en tydlig men samtidigt väl integrerad och balanserad strävhet.
Druvklasarna avstjälkas försiktigt och man gör sedan ett par dygns kallurlakning mellan druvskal och must för att lyfta fruktigheten i vinet utan att laka ur strävhet. Därefter jäses musten vid 25-27 grader i ståltankar under 8-10 dagar och regelbunden överpumpning.
Efter malolaktisk jäsning dras 15 procent av vinet över till två år gamla amerikanska ekfat för lagring under 8 månader. Resten av vinet mognar i ståltankarna.
Det här är ett utmärkt allroundvin som passar lika bra som sällskapsvin och till tilltugg som ostar, charkuterier och oliver, som till allehanda pasta- och risrätter och de flesta fågel- och kötträtter. Det passar självklart också bra till lite smakrikare fiskrätter, då helst stekta och av vita fiskar, och är också ett trevligt vin till vegetariska rätter med inslag av bönor, rostade rotsaker och stekt svamp. Servera det vid cirka 16-18 grader och slå gärna upp vinet i karaff för en lätt luftning.
Vinrankorna är 20-35 år gamla.