Zensa Nero d'Avola 2021

  • Orion Wines
  • Italien, Sicilien

92,72 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 71786

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 5,4 g/l

Restsocker 4 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Ekologiskt

Vegan

Karaktär

Det här är ett ungdomligt mörkt och generöst fruktigt vin med druvtypiska toner av solmogna blåbär och björnbär, därtill en lätt kryddig nyans. Smaken är medelfyllig, lika generös och fruktig med en tydlig men samtidigt väl integrerad och balanserad strävhet.

Tillverkning

Druvklasarna avstjälkas försiktigt och man gör sedan ett par dygns kallurlakning mellan druvskal och must för att lyfta fruktigheten i vinet utan att laka ur strävhet. Därefter jäses musten vid 25-27 grader i ståltankar under 8-10 dagar och regelbunden överpumpning.

Lagring

Efter malolaktisk jäsning dras 15 procent av vinet över till två år gamla amerikanska ekfat för lagring under 8 månader. Resten av vinet mognar i ståltankarna.

Passar till

Det här är ett utmärkt allroundvin som passar lika bra som sällskapsvin och till tilltugg som ostar, charkuterier och oliver, som till allehanda pasta- och risrätter och de flesta fågel- och kötträtter. Det passar självklart också bra till lite smakrikare fiskrätter, då helst stekta och av vita fiskar, och är också ett trevligt vin till vegetariska rätter med inslag av bönor, rostade rotsaker och stekt svamp. Servera det vid cirka 16-18 grader och slå gärna upp vinet i karaff för en lätt luftning.

Information

Vinrankorna är 20-35 år gamla.