Zensa Nero di Troia 2015

  • Orion Wines
  • Italien, Apulien

81,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 79139

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 5 g/l

Restsocker 12 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Ekologiskt

Karaktär

Doften är stor, generöst och solmoget fruktig med djupa toner av mörka körsbär och björnbär, samt med en liten örtighet och en liten blommig nyans av violpastill. Smaken är medelfyllig, generöst fruktig och något rustik med välbalanserade tanniner och lång eftersmak med en viss kryddighet.

Tillverkning

Druvklasarna avstjälkas försiktigt och man gör sedan ett par dygns kallurlakning mellan druvskal och must för att lyfta fruktigheten i vinet utan att laka ur strävhet. Därefter jäses musten vid 25-27 grader i ståltankar under 8-10 dagar och regelbunden överpumpning. Efter malolaktisk jäsning dras 15 procent av vinet över till två år gamla amerikanska ekfat för lagring under 8 månader. Resten av vinet mognar i ståltankarna.

Passar till

Det här är ett utmärkt allroundvin till pasta- och risrätter och de flesta fågel- och kötträtter, gärna grillade och även med lätt rökta inslag från charkuterier eller barbecuesås. Det passar självklart också bra till lite smakrikare fiskrätter, då helst stekta och av vita fiskar, och är också ett trevligt vin till vegetariska rätter med inslag av bönor, rostade rotsaker och stekt svamp. Servera det vid cirka 16-18 grader och slå gärna upp vinet i karaff för en lätt luftning.