Välkommen till Vingruppen i Norden!
Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att webbplatsen använder cookies.
Sortiment Systembolagets fasta
Totalsyra 7 g/l
Restsocker 1,5 g/l
Förslutning Naturkork
Alkoholhalt 12,5 %
Vita torra viner
Lättare glasflaska
Finstämd, aromatisk doft med inslag av citrus, lime, persika, örter, äpplen, vita blommor, te och mineral. Komplex, fyllig, torr smak med en hög, men välbalanserad syra, angenäm ton av grapefrukt och en mineralsälta. Lång eftersmak.
Druvorna skördades för hand. De avstjälkades helt före pressning och musten fick skalmacerera en kort stund innan den sedan fick jäsa långsamt vid låg temperatur. Vinet har lagrats minst 3 månader på sin jästfällning med regelbunden bâttonage.
Vinet kan drickas ungt men också lagras upp till 10 år.
Serveras vid 10-12°C som aperitif eller rätter av fisk, skaldjur eller kyckling. Vinet passar också bra till olika färskostar.
The 2024 Contacto Alvarinho is part of a joint venture with the Symington family, but the brand has existed since 2008, and the Symingtons have had 50% of the brand since 2023. The concept here comes from the skin contact, which varies depending on the acidity and the ripeness; in very warm years, they avoid full skin contact because it lowers acidity. Here we're talking 12 hours at 12 degrees Celsius for 70% of the grapes, so it's not at all an "orange" wine. In fact, the color is as pale as the Muros Antigos. The difference here is the soils where the grapes grow—in the Quinta da Torre, the soils are alluvial (still granitic) but with a little more clay (8%) and more resistance to drought. It started quite shy, but the wine is more aromatic and floral; it has more volume and is more concentrated, because of the soils and the skin contact. It comes in at 12.5% alcohol, a pH of 3.3 and seven grams of acidity—a little of those factors is what happens with the alluvial soils, but the higher pH is because there's more potassium for the grapes and the acidity is also higher; but it's more because of the temperature, which in the Quinta da Torre, a valley, is lower at night than in the slopes from Melgaço, where the grapes from Muros Antigos come from. Drink Date: 2025 - 2030