Att lagra vin

Vi vill poängtera att det är en högst personlig smaksak när ett vin upplevs som drickfärdigt.
Alla uppskattar inte ett moget vin, många föredrar en ungdomligare fräschör.
Optimal temperatur för lagring av vin för att det ska utvecklas och mogna lagom fort är 11 grader. Skulle vinet lagras under varmare förhållanden så går det fortare och skulle det lagras svalare går det långsammare. Temperaturen där du lagrar ditt vin bör vara mer eller mindre jämn och dina flaskor ska inte exponeras av ljus. Optimal luftfuktighet är kring 75 procent.

Vilka viner lämpar sig för lagring?
Återigen är det en fråga om personligt tycke och smak. Ett dåligt vin blir inte bättre av lagring.
Men ett vin som du inte uppskattar som ungt kan visa sig vara ljuvligt när det uppnått en viss ålder.

 

Kort om lagring

Champagne, ett par år för standard, längre för prestige/årgång.
Bordeaux rött, 10–20 år.
Bordeaux vitt, 5–10 år.
Bourgogne rött, 5–15 år
Bourgogne vitt, 5–10 år.
Rhone rött, 10–15 år.
Barolo, 15–20 år.
Portvin, vintage port 20 år eller längre.

 

Baserat på ursprung

Argentina och Australien
har flera producenter som producerar lagringsdugliga viner.

Frankrike, Alsace 
Extremt långlivade viner som Vendage Tardive klarar av lagring. Torra kvalitetsviner med hög syra lämpar sig också för lagring.

Frankrike, Bordeaux 
Mest kända och lagringsdugliga vinerna i Frankrike är röda och från Bordeaux. Många röda bordeauxviner vinner på att lagras en tid, mellan 10-20 år. De vita vinerna, både torra och söta går också att lagra.

Frankrike, Bourgogne
Bourgogne är den stora utmaningen för den som vill köpa och lagra vin. Stor kunskap och information om producenten är ett måste för lyckade inköp. Känner du dig osäker hör du efter med din säljare!
De vita vinerna härifrån har stor lagringspotential.

Frankrike, Champagne
All Champagne blir något bättre efter lagring. De Champagner som klarar det bäst är årgångschampagnerna som både är fylliga och har högre syra.

Frankrike, Loire
lämpar sig oftast inte för lagring.

Languedoc och Provence
har inte så stor lagringspotential.

Frankrike, Rhône
Norra Rhônedalens viner med Syrah samt vissa delar i södra Rhône producerar viner som lämpar sig för lagring.

Italien, Piemonte
Viner med Nebbiolodruvan lämpar sig bäst för lagring.

Italien, Toscana
Här lämpar sig många röda viner för lagring.

Italien, Venetien
Här produceras Amaroneviner och de lämpar sig utmärkt för lagring. Vissa viner och vissa stilar upp till 20-30 år.

Portugal, Dourodalen
Vintage Port är extremt lagringsvänligt.

Spanien
producerar flertalet viner och då framförallt röda viner som lämpar sig för lagring.

Sydafrika
producerar många viner som lämpar sig utmärkt för lagring.

Tyskland
och dess viner med extremt hög syra lämpar sig utmärkt för lagring.

Ungern
och deras söta tokajvinet lämpar sig utmärkt för lagring.
Desto sötare desto längre lagring.

USA
här kommer de bästa vinerna från Napa Valley men även från andra distrikt i Kalifornien. Många bra viner kommer också från Washington State. Många viner härifrån lämpar sig för lagring. Ju högre kvalitet på vinet desto längre lagring.

Om du vill veta mer om lagring eller våra viner, ring +46 (0)8 - 545 81 965 eller maila till order@vingruppen.se