Guidalberto 2023

  • Tenuta San Guido-Sassicaia
  • Italien, Toscana

1 099,00 exkl. moms

  • 1500 ml
  • Art.nr 1041687

Sortiment Restaurang

Totalsyra 6,1 g/l

Restsocker 0,5 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Karaktär

Fruktig och inbjudande doft med inslag av moreller, björnbär, plommon, skogsbär, svarta vinbär, salvia, fikon, kakao, kaffe och fat. Smaken är fruktig och nyanserad med fatkaraktär och sammetslen tanninstruktur. Lång, elegant eftersmak.

Tillverkning

Druvorna skördades och sorterades för hand i vingården. Man inledde skörden i början av september med att skörda Merlot och fortsatte med Cabernet Sauvignon från mitten av september till första veckan av oktober. De noggrant utvald druvklasarna sorteras en andra gång vid ankomst till vineriet. Druvorna avstjälkades varsamt innan de pressades skonsamt och musten fick sedan spontanjäsa i temperaturkontrollerade ståltankar vid 26-28°C. Skalmaceration i 10-16 dagar beroende på druvsort. Den malolaktiska jäsningen skedde i ståltank. Vinet har lagrats 12 månader i en kombination av franska och amerikanska 225L barriquer. Sedan ytterligare 3 månader på flaska

Passar till

Serveras vid 16-18°C till lamm, nöt eller vilt.

Information

Första årgången av Guidalberto gjordes 2000 av Nicolo Incisa och Sebastiano Rosa.

Recensioner

Drink date: 2026 - 2033 Mid, shaded garnet. Definitely a baby brother to its stablemate Sassicaia. The relationship is clear! Not flashy and a little restrained with a dry, balsam finish. Very pure and savoury with no specious sweetness. Real energy to this wine! Very impressive. But I'd cellar it for a while.

Jancis Robinson 17p

Drinking Window: 2026 - 2040 Super-fresh with balsamic herb, blueberry and floral aromatics, Guidalberto 2023 has blossomed into a grand vin all of its own. Invigorating cool forest berry flavours mingle with touches of spice and fine, silky tannins. So poised. Wow!

Decanter 96p