Xavier Vignon Le Petit Blanc 2023

  • Xavier Vignon
  • Frankrike, Vin de France

99,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 1029638

Sortiment Restaurang

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 12,0 %

Vita torra viner

Karaktär

Le Petit Xavier Blanc har en trevlig fruktig och aromatisk doft med inslag av citron, gula stenfrukter, fläder och en lätt fläkt av blommor. Smaken är torr och fruktig med toner av gul stenfrukter, fläder och citron.

Tillverkning

Fermenteras i rostfria ståltankar.

Passar till

Ett utmärkt sällskapsvin som även trivs som fisken i vattnet vid det dukade bordet. Varför inte till lätta och medelkraftiga anrättningar på fisk, skaldjur eller grönsaker där det gärna kan finnas lite syrlighet i tillbehör eller i tillagningen.

Information

Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape. Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.