Louis Roederer Vintage 2014

  • Louis Roederer
  • Frankrike, Champagne

1 499,00 exkl. moms

  • 1500 ml
  • Art.nr 76510

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 838 g/l

Restsocker 8 g/l

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Karaktär

Härlig mousse med fina eleganta bubblor. Rik och komplex doft med inslag av persika, röda vinbär, kryddor, kakao, brioche och mineral. Smakrik, koncentrerad och fruktig smak med en hög välbalanserad syra. Lång harmonisk och sammetslen eftersmak med en fin mineralitet.

Tillverkning

20% av vinet har genomgått malolaktisk jäsning. 25% av vinet har lagrats i ekfat.

Passar till

Serveras vid ca 10°C som aperitif eller till eleganta maträtter av fisk, skaldjur eller kyckling.

Information

Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen.

Recensioner

Roederer's 2014 Brut Vintage is beautiful, offering up aromas of pear, mirabelle plum, red berries, warm biscuits and smoke. Full-bodied, layered and elegantly muscular, it's seamless and complete, with terrific mid-palate depth and amplitude. Framed by bright acids and enlivened by a pinpoint mousse, it concludes with a penetrating finish. The blend is 70% Pinot Noir, emphasizing Verzy, and pressure is a touch higher than in its more ethereal Blanc de Blancs counterpart. As I wrote of its 2013 predecessor, this is a wine that puts many prestige cuvées to shame. Drink Date: 2021 - 2045

Wine Advocate 95p

Real savour of age on the nose of this wine which seems to have considerable development. Something very appetising on the palate but with the intrigue of the age on the nose. It may have 8 g/l dosage but it tastes bone dry and extremely vibrant on the end. Only 20% malo presumably had an effect. Lots of wild-flower flavours – bit of a wild card overall.

Jancis Robinson 17p

A crisp and well-cut Champagne, delivering a strong mineral presence. There's a chalky underpinning to the tightly-meshed flavors of crunchy pear, raspberry, pickled ginger and pink grapefruit zest. Fine and lightly creamy in texture, with a mouthwatering finish that echoes the minerality. Pinot Noir and Chardonnay. Best from 2022 through 2030. Drink date: 2019 - 2027

Wine Spectator 93p