Cantine Florio

Cantine Florio

1833 kom Vincenzo Florio till Sicilien och var den första italienaren att producera Marsalavin. Han köpte under ett senare läge upp en del produktion av engelsmännen.

Än idag är Florio en av de största producenterna för Marsalavin. Florio har lyft Siciliens ekonomi och har därmed blivit en av de mest inflytelserika familjerna i Italien.

Marsalavinet fick DOC status så sent som 1969.

Tillverkning

Marsalavinet skapades i slutet av 1700-talet av engelsmän, som hällde druvsprit i det lokala vinet för att det skulle tåla de långa sjöresorna till Storbritannien. Numera framställs marsala genom tillsats av sprit och/eller koncentrerad druvmust i vin.

För odlingen av Florios viner är odlingsområdet noga utvalt för maximal solexponering och mognad i druvorna.

Marsalavinet kommer i flera färger, från ljust till mörkt:
Oroguldgul färg
Ambra – ofta ärnstensfärgad då man tillsatt det söta Mosto Cotto
Rubinorubinröd färg, gjort av druvorna Calabrese, Nero d'Avola, Perricone och Nerello Mascaese

Marsalavinets sex stadier:
Fine: lagrad i ett år
Superiore: lagrad tre år på ek
Superiore Riserva: lagrad fyra år på ek
Vergine: lagrad fem år på ek
Vergine Soleras: flera årgångar, alla lagrade minst fem år
Stravecchio: lagrad i minst tio år på ek

Viner från Cantine Florio