Castell d'Or

Castell d'Or pionjärer på Cava

Spansk Cava har blivit ett självklart val för den som vill ha festliga bubblor i glaset och Castell d´Or har gjort stor succé med sin version Celebrandum. Cava tillverkas precis som Champagne med en andra jäsning på flaska som skapar de härliga bubblorna. Men den skiljer sig på två punkter från den franska förebilden - dels görs Cava av helt andra druvor, dels är priset betydligt skonsammare för plånboken.

Distriktet Penedès i Katalonien är centrum för produktionen av Cava. Här odlas de tre lokala druvorna Macabeo, Parellada och Xarel-lo som är den klassiska topptrion i det mousserande vinet.

Här ligger också byn Arboç där historien om Cavan Celebrandum tar sin början. För här grundade 1919 en grupp framsynta vinbönder kooperativet Cellers de l'Arboç och byggde sin vinanläggning. De var pionjärer när det gällde att förfina vinifikationen, genom att jäsa druvmusten under kyla för att bevara frukt och fräschör, vilket gav ett vin med högre kvalitet.

Kooperativ med 400 medlemmar

Kooperativet var framgångsrikt och omfattade till sist 400 medlemmar som fortsatte att spela en ledande roll när det gällde kvalitetsutvecklingen i området. Tidigare sålde man sitt vin i bulk till andra producenter, men sedan man byggt ett helt nytt vineri 2006 skapade man sina egna viner, såväl stilla som mousserande.

Men det är Cavan som är paradnumret och som är ett härligt val för den som vill sprida festkänsla. Namnet Celebrandum är väl valt, för det är det latinska ordet för något som är värt att fira! Idag ingår kooperativet i företaget Castell d´Or som omfattar dryga dussinet vinanläggningar i olika spanska vindistrikt.

Mousserande viner

Spanien