Château Couhins-Lurton

Viner av världsklass från ett av Graves med respekterade Cru Classé-slott

Mycket av Château Couhins-Lurton's stora framgång kan vi tacka bordeauxstjärnan Andé Lurton för. I slutet av 1600 – talet var slottet känt under namnet "Bourdieu de La Gravette" och tillhörde Maître Alphonse Banchereau, en berömd fransk advokat. Egendomen var av samma storlek då som nu, bestående av tio välskötta hektar jordbruksmark och vingårdar på de finaste grushöjderna i Villenave d'Ornon. Slottet var i familjen Banchereaus ägor fram till 1805, därefter tog en turbulent tid med flera olika ägare över. Det var först år 1855, då skogshandelsmannen Antoine Lair köpte slottet, som samklang och verklig framgång infann sig. Château Couhins-Lurton ärades med en silvermedalj vid utställningen i Bordeaux 1895 och mottog en utmärkelse för mycket välskötta vingårdar året därefter. År 1959 ärades slottet med titeln Graves Classified Growth av I.N.A.O för sina vita viner. Det är den mest framstående utmärkelsen ett slott i Graves kan få.

År 1967 beslutade dåvarande ägare att slita upp vinrankorna kring slottet. Då visionären André Lurton fick höra detta erbjöd han sig att i stället ta hand om vingårdarna och se till att bevara slottets rika vinmakartraditioner. Så blev fallet och även om André Lurton inte förvärvade slottet i sin helhet förrän i början av nittiotalet, så hade han tidigt ett avgörande finger med i spelet.

André Lurton byggde vidare på Château Couhins-Lurtons fantastiska anseende och tog tillbaka slottets gamla tradition att tillverka röda viner. Även om de vita vinerna är slottets stjärnor så var merparten av vinerna röda fram till början av 1900 – talet. De röda vinerna som tillverkas idag representerar en sann renässans och har hyllats världen över.

Sedan André Lurtons bortgång drivs egendomen vidare av familjen Lurton, där André Lurtons son Jaques Lurton har ett övergripande ansvar. Sébastien Ravilly är vinmakare tillsammans med Valerie Lavigne, som är konsult för de vita vinerna och Éric Boissenot är konsult för de röda.

Vita torra viner

Frankrike