Château de Barbe Blanche

Består av 28 ha vinodlingar i hjärtat av Lussac-Saint-Emilion appelationen. Vingården ligger inte långt ifrån den Gallisk-Romerska villan Lucciacus, som sedermera döptes om till "Lussac" där arkitektoniska utgrävningar visar på urgammal vinhistoria.

Under 1700-talet tillhörde Barbe Blanche familjen Favereau. Favereau skötte om vingården mycket samvetsgrant och producerade väl omtyckta viner, särskilt uppskattade av munkarna på det närliggande Cistercian klostret i Faize, där en av abbotarna var bror till Charles de Secondat, Baron de Montesquieu, författare av "the Persian Letters".

År 1800 (cirka) togs slottet över av familjen Jay-Bodet från Abzac. De var mycket väl sedda i Saint-Emilion-regionen. Barbe-Blanche's vingårdar växte genom att man köpte de bästa omliggande vingårdsplatserna.

År 2000 köpte Vignobles André Lurton 50% av vingården och den andra halvan ägs fortfarande av Mr André Magnon. Château de Barbe-Blanche vingård är planterad med 80% Merlot och 20% Cabernet Franc. Vinstockarna har en medelålder om 32 år, med den typiska kalkrika, hårda lerjord som finns i Saint-Emilion. Det finns en gammal vinkällare i en öppen grotta vid Château de Barbe-Blanche där man kan se den speciella jordmånen i genomskärning. I grottan lagrade man historiskt vinet i tunnor.