Dana Estates

Dana Estates

Dana Estates i Napa Valley skapar kultviner

Dana är ett ord på sanskrit som ungefär betyder "generositetens ande". Och de viner som Dana Estates i Napa Valley producerar i små upplagor är koncentrerat generösa vilket har gjort dem till en av Kaliforniens mest uppmärksammade vinproducenter.

Vid foten av Mayacamasbergen, en bit utanför Rutherford i Napa Valley, ligger anrik vinmark där man gjort vin sedan slutet av 1880-talet. Först ut var tysken H W Helms, som också givit namn åt en av de bästa vingårdarna, Helms Vineyard. Nästan hundra år senare startade familjen Livingston sin egendom Livingston-Moffet på samma plats. 2005 köptes den av nuvarande ägaren Hi Sang Lee, en sydkoreansk affärsman och hängiven vinsamlare. Han lät bygga en helt ny vinanläggning, där de ursprungliga stenväggarna fick ingå som en del av nybygget.

Dana Estates producerar uteslutande röda viner. Tre olika vingårdsviner finns i sortimentet, alla helt druvrena Cabernet Sauvignon. Ett sofistikerat vin med stort djup kommer från Helms Vineyard utanför Rutherford. Hershey Vineyard söder om Howell Mountains ger ett extremt lagringsdugligt vin med fin mineralitet. Från Lotus Vineyard i Vaca Mountains kommer ett vin med lager på lager av mörk frukt och grafit.

Dana Estates gör också ett vin under etiketten Onda, som baseras på en blandning av druvor från alla tre vingårdarna, plus ytterligare en variant: Crystal Springs, där Cabernet Sauvignon får sällskap av Petit Verdot och ibland Merlot vilket ger ett Bordeauxinspirerat vin.

Alla vinerna från Dana Estates produceras i små upplagor och är mycket eftersökta på den internationella marknaden, så eftertraktade att varje butelj är specialmärkt för att förhindra förfalskningar.

  • Dana
  • Estates