Domaine de Cristia

Egendomen grundades i Courthézon för 70 år sedan av Etienne Grangeon och bestod till en början av 2 hektar med druvsorten Grenache. Egendomen utvecklades och expanderade kraftigt under 60-talet då sonen Alain blev en drivande kraft. Det är fortfarande en genuint familjeföretag och 1999 anslöt Alains söner Baptiste och Dominique till företaget. Man har idag 48 hektar vinodlingar varav 19 ligger i Châteauneuf-du-Pape, resten som ligger en bit utanför är Côtes-du-Rhône Villages, Côtes-du-Rhône och IGP Méditerranée.

Familjens samtliga vingårdar är ekologiskt certifierade sedan 2008. Ett ekologiskt vin måste uppfylla krav på tillverkning och på odlingen. Mycket handlar om hårdare regler för användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Vad det gäller tillverkningen får man inte använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion. Gränsen för hur mycket svaveldioxid som får tillsättas är också lägre. Domaine de Cristia använder naturlig gödsel från får och förutom bordeauxvätska (en blandning av kopparsulfat, vatten och kalk) använder man avkok av nässlor som sprids över vinrankorna. Familjen är mycket är mycket närvarande i vingårdarna och deras filosofi och arbetssätt gör att djurliv, insekter och det mikrobiologiska livet frodas för fullt.

Vad det gäller de röda vinerna selekteras druvorna noggrannt och avstjälkas innan cirka tre veckors jäsning och macerering i betongtankar. Chateauneuf-du-Pape vinerna lagras i betong samt i ekfat. Côte du Rhône och Vins de Pays vinerna lagras främst i betongtankar för att framhäva fruktighet och druvornas karaktär.

Viner från Domaine de Cristia

Röda viner

Frankrike