Domaine de la Romanée-Conti

Världens mest prestigefyllda vinhus

Om framgång kan mätas i pengar är det ingen tvekan om att Domaine de la Romanée-Conti är världens främste vinproducent. Ingen annan kan ta ut sådana priser för sina viner och ändå få varenda droppe såld redan innan vinet ens tappas på flaska. Aubert de Villaine, den av delägarna som leder verksamheten på Domaine de la Romanée-Conti, har gett huset en position som det mest prestigefyllda vinhuset i världen.

Detta renommé motiveras dels av vingårdarnas höga kvalitet vad gäller läge, jordmån och mikroklimat, dels av det minutiösa, ekologiskt baserade, kvalitetstänkande, som präglar varje moment i odling och framställning.

Under de Villains ledning har DRC:s vingårdsinnehav ökat väsentligt och DRC äger i dag hela 26,5 hektar av Bourgognes bästa Grand Cruvingårdar, huvudsakligen i kommunerna Vosne-Romanée och Flagey- Echézeaux. Vingårdarna Romanée-Conti och La Tâche äger DRC i sin helhet. I Richebourg, Romanée-Saint-Vivant samt Grands Echézeaux och Echézeaux har man i några fall dominerande andelar. Nyligen har man dessutom arrenderat 2,27 hektar Corton Grand Cru-vingård. Alla vingårdarna är klassade som Grand Cru.Enda vingårdsarealen utanför Côte de Nuits är DRC:s del av Bourgognes förnämsta Grand Cru-vingård för vita viner – Montrachet samt den nya vingården i Corton. Man gör vissa år även en röd Premier Cru, i regel på druvor från andra skördeomgången i Grand Cru-vingårdarna.