Domaine Weinbach

Domaine Weinbach toppskiktet i Alsace

Domaine Weinbach har tillhört det absoluta toppskiktet i Alsace ända sedan bröderna Faller köpte egendomen 1898 och lät sonen/brorsonen Théo ta hand om verksamheten. Théo slogs för att höja kvaliteten på Alsaces viner och var en av de drivande som såg till att området fick en godkänd appellationsbeteckning. 

Sedan 2016 styrs Domaine Weinbach av Catherine och hennes söner Théo och Eddy. Domaine Weinbach ligger vid foten av berget Schlossberg, närmare bestämt intill Clos des Capucins, en muromgärdad vingård på 5 hektar som helt ägs av familjen. Den nämns i skrift så tidigt som år 890 och drevs på 1600-talet av Capucinermunkar, därav namnet. Här odlas alla de vanliga Alsacedruvorna, men det är främst två andra vingårdslägen som ligger bakom Weinbachs berömda viner. De Grand Cru-klassade Schlossberg och Furstentum.

Grand Cru Schlossberg är utan tvekan en av världens förnämsta växtplatser för Riesling och var den första vingården som fick Grand Cru-status i Alsace 1975. Här förfogar familjen över 8 hektar mark som ger druvorna till Weinbachs Rieslingviner med toppnumren Cuvée Sainte Catherine och L´Inedit från 60-åriga stockar i spetsen. Här växer också gamla rankor av Pinot Noir som ger en liten mängd exklusivt rött vin under etiketten "S".

Domaine Weinbach var tidigt förespråkare för naturnära odling och redan 1998 började man bruka 8 hektar enligt biodynamiska principer. Sedan 2005 är alla deras vingårdar biodynamiska, och samtliga Weinbachs viner är idag certifierade såväl ekologiskt (Ecocert) som biodynamiskt (Demeter). Domaine Weinbach speglar hela Alsaces vinspektrum med några av de bästa vingårdslägena i området och jordarter som går från kalk till granit. Vinmakandet är traditionellt med handskördade druvor som jäses långsamt i hela klasar med sin naturliga jäst i stora ekliggare och med så få ingrepp som möjligt.